Elutasítják a külföldi egyetemek az okleveleket helyettesítő igazolást

Nem fogadják el a külföldi egyetemek az érettségi oklevelet helyettesítő igazolásokat – írja az adevarul.ro.

Bár az oktatási minisztérium váltig azt állítja, hogy az igazolások a diplomákkal egyenértékűek, több nagy-britanniai és németországi egyetem is elutasította a romániai végzősöket a beiratkozásnál. A felsőoktatási intézmények az eredeti okmányok bemutatásához kötik a felvételt.

Remus Pricopie tanügyminiszter arra biztatja a diákokat, hogy ha egy külföldi egyetem az oklevelet helyettesítő igazolás miatt utasítja el a felvételi beiratkozást, forduljanak a minisztériumhoz vagy Románia nagykövetségéhez az illető országban.

Miután a magyarországi felsőoktatási rendszer az eredeti egyetemi diploma hiányában több erdélyi diákot is elutasított a mesteri fokozatra való beiratkozás alkalmával, most az érettségi oklevelek késlekedése is gondot okoz a Romániában tanuló fiataloknak. Minisztériumi szintű egyeztetés után a magyarországi hatóságok helyesbítettek: elfogadják az erdélyi diákok beiratkozását eredeti oklevél hiányában is.

A román tanügyben évek óta „bevett szokás”, hogy az egyetemi alapképzés elvégzéséről szóló dokumentumot egy évvel később bocsátják csak ki, addig helyettesítő igazolást adnak a végzősök kezébe. Idén ez a szokás az érettségi oklevelekre is átterjedt, mivel a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kivizsgálást indított a magánvállalkozás ellen, amely eddig az érettségi diplomákat nyomtatta. A Romdidac nevű vállalat 1990-től kizárólagos jogot kapott az Oktatási Minisztérium vezetőitől az érettségi és egyetemi oklevelek nyomtatására. A DNA most felszólította az oktatási tárcát, hogy függessze fel az együttműködést a Romdidac-kal, amely jogtalanul került monopóliumhelyzetbe. A kialakult helyzet eredményeképp a szaktárca ezentúl a nemzeti nyomdával fog együttműködni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?