Elkészült a világ legnagyobb PET-palack hídja Temesváron

A világrekordok könyvébe kerülhet Temesvár azzal a Bega csatornán átívelő híddal, amelyet 104 502 pillepalackból építettek az EcoStaff Romania környezetvédő szervezet önkéntesei.

A hidat szerda délután avatták fel a bánsági városban - közölte a Mediafax hírügynökség. Az egyesület önkéntesei heteken át gyűjtötték, válogatták a pillepalackokat, amelyeket ezrenként egy-egy dróthálóból készült kockába rendeztek. Ezekből a dróthálókockákból építették meg azt a 23 méter átmérőjű lebegő korongot, amely átér a Bega egyik oldalától a másikig.

A híd felszínét ledeszkázták, és pillepalackokból készült, kivilágítható korlátokkal látták el. Az építmény két hétig marad a vízen. Ez idő alatt koncerteket, szabadtéri előadásokat szerveznek rajta. „Bárki bármikor átmehet a hídon, ha nem szalad, ugrál, nem visel tűsarkú cipőt, és nem cigarettázik" - közölte Radu Rusu, az EcoStaff Romania elnöke.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere az avatóünnepségen reményét fejezte ki, hogy sikerül hitelesíttetni a világcsúcsot, hiszen a korábbi legnagyobb hasonló építményhez csak 40 ezer pillepalackot használtak fel. „Arra szerettük volna felhívni mindenki figyelmét az építménnyel, hogy gyűjtse és adja le a palackokat az újrahasznosító cégeknek, mert nagy kár ezekkel szennyezni a vizeinket" - jelentette ki Temesvár liberális párti polgármestere.

Az ideiglenes híd építőanyagát a temesvári hulladékgyűjtő vállalat hasznosítja újra.

Kapcsolódók

Kimaradt?