Elfogadják az oklevelet helyettesítő igazolásokat Magyarországon

Elfogadja a magyar felsőoktatási államtitkárság az oklevelet helyettesítő igazolványokat azoktól a diákoktól, akik Romániában frissen végezték el az alapképzést, és egy magyarországi egyetemen folytatnák a tanulmányaikat – tájékoztatott a Transindex kedden, az Emberi Erőforrások Minisztériuma keretében működő felsőoktatási államtitkárság közleménye alapján. E szerint a tavalyi évhez képest sem a felsőoktatási felvételi eljárás szabályai, sem az Oktatási Hivatal eljárásrendje nem változott a külföldi dokumentumok felsőoktatási továbbtanulási célú elfogadása kapcsán.

A magyarországi egyetemek mesteri képzéseire jelentkező határon túli magyar diákok múlt héten, csütörtökön szembesültek azzal, hogy a felvi.hu internetes felületen - ahol a felvételik adminisztratív részét online intézik - a bejutási pontjaik nullázódtak. A diákok az érintett intézményekhez és hivatalokhoz folyamodtak a helyzet rendezését kérve.

A diákok jelezték a problémát Soós Annának, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesének is, aki egyeztetett a magyarországi felsőoktatási államtitkársággal, és megegyeztek abban, hogy az adminisztratív okok miatt késő oklevelek hiányában az oklevél elnyerését igazoló dokumentumot is elfogadják a magyarországi felsőoktatási intézmények.

„Ahogy tavaly, úgy idén is, a hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a Magyarországon felsőoktatási tanulmányokat folytatni kívánó határon túli jelentkezők számára a megfelelő dokumentumok alapján pontszámot számítson. A román államigazgatás hibájából 2014 nyarán kiállításra technikai okokból nem kerülő oklevelek helyett kiállított intézményi igazolásokat a külföldi felsőoktatási intézményekkel egyeztetve, a kiállított dokumentumok alapos ellenőrzése mellett az Oktatási Hivatal befogadja, ezek feldolgozása folyamatos, a befogadás tényéről az érintetteket az Oktatási Hivatal értesíti" - olvasható a felsőoktatási államtitkárság közleményében.

Kimaradt?