Boc nem akar többnyelvű helységnévtáblát Kolozsvárra

Megtámadják a kétnyelvű táblák kolozsvári kihelyezését előíró bírói határozatot Emil Boc bejelentése szerint. Horváth Anna alpolgármester csalódott a polgármesterben, Szőcs Sándor ügyvéd azonban nem aggódik, szerinte hátra lehet dőlni ebben a kérdésben.

Csalódott Horváh Anna alpolgármester amiatt, hogy a polgármester csütörtökön bejelentette: a kolozsvári városháza fellebbezést nyújt be a kétnyelvű, román és magyar helységnévtáblát lehetővé tevő bírósági ítélet ellen. Emil Boc arra hivatkozott: a törvények nem teszik lehetővé Kolozsvár helységnevének magyar nyelven történő kiírását is, mert a magyar kisebbség a városban nem éri el a 20 százalékot.

"Egy előre tekintő városvezetőnek túl kell lépnie azon a tényen, hogy választási év van, a szavazatmaximalizálástól függetlenül kell megfogalmaznia a véleményét. Ez nem sikerült Emil Bocnak ebben a kérdésben annak ellenére, hogy ő maga kérte a pártpolitikai érdekek alárendelését a Európai Kulturális Fővárosa kapcsán” – nyilatkozta a maszol.ro-nak az alpolgármester.

Horváth Anna szerint egy város nem tud igazán jó eséllyel pályázni erre a címre, ha a tíz évvel ezelőtt, funari érára visszaemlékeztető felhangokkal közelít ehhez a kérdéshez. Szerinte jogászként olyasmikről beszél Boc, amelyek nem állják meg a helyüket, például az, hogy a törvény tiltaná Romániában a táblák kitételét a húsz százalékos etnikai arány alatt.

Horváth Anna tárgyalt már erről a polgármesterrel. Lapunknak elmondta: a találkozón azt is megfogalmazta, hogy a nyelvi jogok kérdése és fontossága nem újdonság, erről az RMDSZ huszonöt éve beszél folyamatosan, és nem igaz, hogy ne volna rá társadalmi igény: ezt bizonyítja az is, hogy egy civil alapítvány révén aratta le a sikert a közösség. „Ezáltal egyébként Emil Boc elszalasztotta azt az esélyt, hogy ne egy bírósági végrehajtó által kényszerítve tegyék ki a táblát, hanem egy európai gondolkodás szemléletről tanulságot téve” – fogalmazott Horváth.

"Az első félidőt megnyertük"

A helységnévtábla perét lefolytató ügyvéd, Szőcs Sándor a maszol.ro-nak elmondta: focis hasonlattal élve az első félidőt megnyerték, a továbbiakban sokkal lazábban játszhatnak, minden esély megvan arra, hogy a bírósági ítélet ne változzon a fellebbezés után.

"Az elejétől fogva fel voltunk készülve arra, hogy a város is belép a perbe, vélhetően azzal védekezve majd, hogy a húsz százalékos etnika küszöb alatt nem csak, hogy nem kötelező, de tilos a többnyelvű helységnévtábla kitétele – ami természetesen nem így van" – magyarázta lapunkak az ügyvéd.

Mint ismert, a hatályos román törvény azokon a településeken írja elő kötelező jelleggel a hivatali kétnyelvűséget, ahol valamely kisebbség a lakosság legalább egyötödét teszi ki, de húszszázalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást.

Kapcsolódók

Kimaradt?