Megkezdődött a XXII. Bolyai Nyári Akadémia

Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a közoktatásban a témája a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által szervezett idei XXII. Bolyai Nyári Akadémiának, amelyet hétfőn nyitottak meg a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógus Házban. Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

Elsőként Ferencz Salamon Alpár pedagógus köszöntötte az akadémia résztvevőit, amely 1993 óta folyamatos képzést nyújt a Kárpát-medence pedagógusainak.

Borboly Csaba megyeelnök az elmúlt napok történéseit említve kezdte beszédét, hogy a romániai magyar közéletet a kormányon maradni vagy kilépni dilemma foglalkoztatta. Ebben pedig a legfontosabb témakör, amire nem térnek ki, az oktatás, jelentette ki. Három nagy szervezetrendszer biztosítja az erdélyi magyarság megmaradását: történelmi egyházaink, oktatási rendszerünk és a politikai-önkormányzati rendszerünk, tette hozzá, és arra kérte a pedagógustársadalom intézményeit, igazgatókat, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét, hogy segítsenek a közoktatásra vonatkozó stratégiai irányok kidolgozásában. Felelevenítette az elmúlt időszak problémáit, hogy bár Hargita Megye Tanácsának nincs hatásköre, eredményt értek el a leépítések ellen, miután az RMPSZ által tudomást szereztek a törvénytervezetről, illetve megköszönte Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök és Ferencz Salamon Alpár volt főtanfelügyelő, jelenleg a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke segítségét.

„Az elvándorlás, az elszegényedés valós veszély! Aki az oktatásért harcol és dolgozik, az a magyarság, a székelység autonómiájáért dolgozik, mert megmaradásunk legfontosabb komponense az oktatás” – fogalmazta meg a megyeelnök.

"Vidékünkön nem a beolvadás, hanem a népességfogyás a legnagyobb probléma, ezért kivándorlás elleni modellekben kell gondolkodni. Ma a családok nagy kérdése, hogy gyerekeik tanulmányaik befejeztével itthon maradnak vagy kivándorolnak. Ezeknek a problémáknak a megoldására munkahelyeket kell teremteni. A megoldásokat a politikusok kell hogy megtalálják, de szükségük van a társadalmi nyomásra, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, és végül az akadémia résztvevőit is kérte, hogy fogalmazzák meg javaslataikat.     

Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök az új netgenerációról beszélt, amely már másképp gondolkodik, ezért szemléletváltásra van szükség, a hagyományos környezetet a progresszív tanulási környezet kell hogy felváltsa.

A magyar kormány kiemelt partnerként tekint az RMPSZ-re, mondta Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja. Az akadémia támogatója az Emberi Erőforrás Minisztériuma, melynek részéről Aáry Tamás, a magyar oktatási jogok biztosa beszélt. A Bolyai Akadémia nagymértékben öregbíti a város hírnevét, méltatta Antal Attila alpolgármester.

Köszöntötte a jelenlevőket Lászlófy Pál, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke is, Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Tonk Márton dékán a Sapientia EMTE kolozsvári karának üdvözletét tolmácsolta, Makó Zoltán, a Sapientia csíkszeredai kara gazdaságtudományi tanszékének dékánja a rendezvény űrt betöltő szerepéről beszélt, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az akadémiát.

A több helyszínen zajló rendezvénysorozat hétfői programja Csíkszeredában a megnyitó után Hoffmann Rózsa egyetemi docens, oktatáspolitikus, majd Barabási Albert László, a Northeastern és a Harvard Egyetem professzorának előadásával folytatódott.

Kimaradt?