Folytatja kétnyelvű utcanévtábla-akcióját az azonos nevű csoport

A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen civil érdekérvényesítő csoport tagjai a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) szakmai támogatásával nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki Marosvásárhely több utcájában – derül ki a kezdeményezők csütörtöki közleményéből.

A kétnyelvű utcanévtáblák a város következő utcáiban jelentek meg: Bőség utca, Darabont utca, Dévai utca, Diófa utca, Fenyő utca, Hóvirág utca, Ifjúság utca, Kaptató utca, Levendula utca, Margaréta utca, Munkás utca, Negoiu utca, Szabadság utca, Varga Katalin utca, Vársétány, Vihar utca. Az utcanevek magyar változatának megjelenítéséhez a Marosvásárhelyi Tanács 2007/371-es határozatában elfogadott hivatalos névjegyzéket használtuk, amely, sajnálatos módon elég sok téves fordítást is tartalmaz (lásd Negoiu – magyarul Negoj).

A kétnyelvű utcanévtáblák magánházak falára kerültek kihelyezésre a tulajdonosok beleegyezésével. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ezek az utcanévtáblák nem hivatalos táblák, a hivatalos, adófizetők pénzén kivitelezett utcanévtáblákat a marosvásárhelyi Polgármester Hivatalnak kell elkészíttetni és kihelyezni. A csoport által kivitelezett utcanévtáblák nem azért készültek, hogy a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat pótolják, az ügy rendezése egyrészt polgármesteri hivatalok feladata, másrészt az RMDSZ kötelezettsége, amely a magyar közösség egyedüli politikai érdekvédelmi szervezete, és melynek tagjai közül kerültek ki, egyrészt a város magyar ajkú alpolgármestere, továbbá minden egyes magyar nemzetiségű városi tanácsos, akik a helyi testület legnagyobb frakcióját alkotják.

A csoport által megkeresett magánház-tulajdonosok nagy örömmel fogadták a kétnyelvű utcanévtáblákat, senki nem mondott nemet a felkérésre, és mindenki tisztában van azzal, hogy a házukra felhelyezett kétnyelvű utcanévtábla nem hivatalos, ugyanakkor nem is törvénytelen – olvasható a közleményben.

„A nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákkal azt kívánjuk üzenni városunk románajkú polgármesterének -aki az állította, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák törvénytelenek és látványuk hatására a városba látogató turisták eltévednének – hogy a kétnyelvű utcanévtáblák nem törvénytelenek, nem sértőek senki irányába, nem megtévesztőek és látványuk hatására biztosan nem fog egyetlen egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen. Kétnyelvű utcanévtáblákat találunk Románia több településén, kihelyezésüket minden az adott település választott elöljárói, a tanácsosok és polgármesterek hagyták jóvá, következésképpen nem törvénytelenek. Dorin Florea polgármester folyamatosan becsapja a város magyar közösségét, választások alkalmával magyarul köszönti potenciális szavazóit, ugyanakkor a Polgármesteri Hivatalban gyakorlatilag nem lehet magyar nyelven ügyet intézni, az alkalmazottak megkövetelik a román nyelv használatát” – fogalmaznak a kezdeményezők.

A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport nem hivatalos kétnyelvű utcanévtábláinak kihelyezésének másik célja, hogy pótolja azokat a hivatalos és törvényes kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyek megjelenését városunk magyarajkú RMDSZ-es alpolgármestere nemrég bejelentett. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Peti András alpolgármester többször is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy megjelennek a kétnyelvű utcanévtáblák, azok kihelyezésének kezdetét az elmúlt hétre ígérte. Sajnos az alpolgármester is becsapta a város magyar ajkú közösségét, mert az általa beharangozott és megígért kétnyelvű utcanévtáblák nem jelentek meg Marosvásárhely utcáin.

Az akció folyamatos, ha bárki magánház tulajdonos is szeretne nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat, ezeket a csoport facebook oldalán(Kétnyelvű-utcanévtáblákat-Marosvásárhelyen) lehet igényelni.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?