Esélyt kapnak az elbukott diákok és az iskolakerülők

A múlt héten jóváhagyott, oktatási törvényt módosító kormányrendelet a tanárokat helyezi előtérbe, de számos kedvező változást hoz a diákok számára is.

Fontos újítás, hogy második esélyt kapnak azok a diákok, akik bármilyen oknál fogva nem fejezték be iskolai tanulmányaikat a törvényes korhatáron belül: a módosítások értelmében életkoruktól függetlenül ismét beiratkozhatnak az általános vagy a középiskolába.

Továbbá még egy esélyt kapnak azok a diákok, akiknek nem sikerült a nyári és az őszi érettségi vizsga. Számukra intézményes felkészítőket szerveznek az iskolákban, egyetemeken. A felkészítőket középiskolai és egyetemi oktatók tartják, a költségeket pedig több forrásból: központi költségvetésből vagy uniós alapokból fedezik. A felkészítők után tavasszal újra nekifuthatnak a vizsgának a sikertelen érettségizők.

Újdonság, hogy két órával csökken a 25 évnél nagyobb régiséggel rendelkező pedagógusok heti normája. A rendelkezés 18-ról 16 órára csökkenti a kötelező heti óraszámot, ugyanakkor nem csökken az idősebb pedagógusok bére. Ezentúl éves rendszerességgel vizsgálják a pedagógusok képességeit is, intézményen belül, a minisztérium által kidolgozott módszertan szerint.

A felsőfokú oktatás újdonságai közt szerepel, hogy az egyetemek október elseje után is fogadhatnak diákokat, valamint 10 százalékkal növelhetik a beiskolázási számokat. A doktori képzés terén a jogszabály lehetővé teszi a csökkentett óraszámot, hiszen nagyon sok doktorandusz van abban a helyzetben, hogy munkahelye vagy kutatómunkája miatt nem tud részt venni az intézményi képzés valamennyi óráján.

A felsőfokú oktatási intézmények, az egyetemi szenátus beleegyezésével, ezentúl létrehozhatnak kereskedelmi társaságokat, civil szervezeteket és közoktatási intézményeket, a törvényes előírások betartásával a módosított oktatási törvény szerint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?