Vásárhelyi dilemma: mi díszítse a Rákóczi-lépcsőt?

Napok óta idegesíti a marosvásárhelyi magyarok egy részét a helyiek által Rákóczi-lépcsőnek nevezett közösségi szimbólum lefestése.  Az egykori Szentgyörgy (ma Forradalom) utcát a Vársétánnyal összekötő lépcsősort piros, fehér, fekete és szürke színű román népi motívumok díszítik.

Florea: nem műemlék

A közösségi oldalakon kommentelők többsége kifogásolja, hogy lefestették a lépcsőt, amelynek egyesek szerint úgy kellett volna maradnia, ahogy eddig volt, vagyis szürkén, míg mások azt fájlalják, hogy csak román népi motívumok kerültek a lépcsőre, és az alkotóknak nem jutottak eszébe a magyar szimbólumok.

Dorin Florea polgármester keddi sajtótájékoztatóján kitért erre a kérdésre is. Elmondta, hogy a lépcső nem műemlék, és különben is az alkotók, a Digital Transilvania fesztivál szervezői jóváhagyást kértek és kaptak a polgármesteri hivatal városrendezési osztályától. „Úgy tudom, lemosható festékről van szó, az eső lemossa, idővel lekopik” – mondta az elöljáró az újságíróknak.

Szobrokat javasoltak

A lépcsősor – amelynek sok köze nincs a legendás erdélyi fejedelemhez – többször is felkeltette a képzőművészek vagy a művészetkedvelők érdeklődését, többen is elképzelték, hogy mivel lehetne érdekesebbé varázsolni az azt jellemző szürkeséget.

Papp József, Marosvásárhelyről elszármazott és Sopronban élő keramikus egy évtizeddel ezelőtt már javasolta a város előljáróinak, hogy a lépcső pihenőire, párkányára egy-egy, román és magyar kortárs képzőművész alkotását lehetne kihelyezni. Olyan modern szobrokat, amelyek nem a politikáról szólnak, amelyek nem sértik egyik, vagy másik etnikum identitását, amelyek fantáziáról, szépérzékről, kortárs művészetről szólnának. Az ötlet soha nem valósult meg.

A Digital Transilvania fesztivált június 16-22-e között szervezték Marosvásárhelyen, témája az élet szinte valamennyi, a digitális világhoz kapcsolódó szelete: egészség, divat, életmód, tudomány, művészet, technika, kommunikáció. A Rákóczi-lépcsővel kapcsolatban a szervezők felhívást is közzétettek, olyan ajánlatokat vártak, amelyek révén a „világ legszebb lépcsői közé” kerülhet a vásárhelyi.

Kimaradt?