Kéregrák pusztítja a nagybányai szelídgesztenye-ültetvényt

Veszélybe került a Nagybánya melletti szelídgesztenye-rezervátum faállománya. A fákat egy „kéregrák” nevű vírus támadta meg, aminek következtében a fa lassan múlik ki, miközben a törzséről alulról felfelé haladva válik le a kéreg – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A szakemberek szerint a faállománynak legalább 80 százalékát érinti a kór. A Cryphonectria parasitica nevű vírus elleni védelemről szóló menedzsment tervet már négy hónapja letették a Környezetvédelmi Minisztérium asztalára, számolt be csütörtökön a helyzetről Radu Bolchiș, a rezervátum vezetője. Most egy uniós projekt segítségével próbálják megmenteni a nagybányai faállományt, aminek az értéke 1,5 millió euróra rúg.

A szelídgesztenye Nagybánya egyik jellemzője, az országban egyedül itt léteznek azok a környezeti feltételek, amelyek lehetővé teszik az amúgy mediterrán égövi fa megélhetését.  A szakemberek egyébként azt mondják, ez egy elterjedt betegsége a szelídgesztenyefáknak, ahol nem lépnek fel azonnal a vírus terjedése ellen, ott végzetes károkat okoz.

Kimaradt?