Népszavazást szerveznek Nagyvárad és Váradszentmárton egyesítéséről

A nagyváradi önkormányzati képviselőtestület csütörtöki ülésén jóváhagyták a Nagyvárad és Váradszentmárton közigazgatási egyesítéséről szóló váradi népszavazás megszervezését.

Az ülésen jelen volt Lucian Popuş szentmártoni polgármester is, ő a saját és az ottani önkormányzati képviselők támogatását ígérte a tervezethez, Ilie Bolojan polgármester érveit támogatva. A határozat elfogadása előtt Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető ugyanis azt javasolta, hogy várják meg a szentmártoni referendum eredményét, s csak azután szervezzék meg a népszavazást a megyeszékhelyen is, ha a községben beleegyeznek a csatlakozásba. Ahhoz, ugyanis, hogy a két település közigazgatásilag egyesüljön, mindkettőben jóvá kell hagyni azt.

A frakcióvezető azt is elmondta, igaz ugyan, hogy Várad lakossága csökkent, de ehhez hozzájárult a megélhetési költségek növekedése is, az egyesülés pedig ily módon „utána megy” azoknak, akik emiatt költöztek el.

Ilie Bolojan polgármester ironikusan kezdte válaszát, mondván, szomorú, ha egy olyan párt tanácsosa gondolja ezt, amely részt vett a város vezetésében, majd többek között a befektetési lehetőségek javulásával és Váradszentmárton – ide tartozik  Püspökfürdő (ma Május 1.) és Félixfürdő is – turisztikai potenciáljával érvelt az egyesítés mellett. Egyébként az RMDSZ a 2012-es helyhatósági választás óta nincs jelen a városvezetésben.

Ami a referendum időpontját illeti, a polgármester szerint ezt azért érdemes az elnökválasztással egy időben megrendezni, mert akkor csak a szavazólapok elkészítése jelent pluszköltséget. A voksoláskor Ritli László Csongor javaslatát a négy RMDSZ-es tanácstag támogatta, húszan tartózkodtak, a végső szavazáskor viszont éppen fordított volt az eredmény: húsz igennel és négy tartózkodással elfogadták a referendum megszervezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?