Választható tantárgy lehetne a székelység története

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levelet intézett Király András oktatási államtitkárnak, amelyben azt kéri, hogy a Hargita Megye Tanácsa támogatásával kiadott, A székelység története, valamint a Mezőgazdasági kisokos című könyveket hivatalosan is elismert választható tantárgy segédeszközeiként használhassák az általános iskolás diákok.

Az államtitkár megkeresésének oka, hogy május 19-én a Román Sakkszövetség és az oktatási minisztérium megállapodást írt alá, amelyben elfogadják, hogy a 2014–2015-ös tanévtől az elemi iskolákban választható tantárgy legyen a sakk.

Mint ismeretes, a Mezőgazdasági kisokos a Hargita Megyei Agrárkamara és a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott, V–VII. osztályosoknak szóló könyv, amelynek célja az általános iskolába járó gyerekek érdeklődésének felkeltése a gazdálkodás iránt, hogy minél többen megtapasztalják a saját termékek előállításának örömét, megtanulják, hogyan válhatnak magukról és másokról is gondoskodni tudó felnőttekké.

A másik könyv a székelyföldi történészek által összeállított, Hargita és Kovászna megye tanácsa által kiadott, illusztrációban gazdag A székelység története című kötet, amelyet nemcsak tankönyvnek szántak, mivel segítségével a felnőttek is kiegészíthetik ismereteiket. Mindezek mellett ez az első olyan székely történelemkönyv, amely teljes képet rajzol a székelység múltjáról. A tankönyvként is használható kézikönyv a székelyek történelmét napjainkig mutatja be, lehetővé teszi a pedagógus számára annak közvetítését a diákok felé.

„Arra kérjük az államtitkár urat, hogy a Román Sakkszövetség és az Oktatási Minisztérium közötti megállapodás mintájára a kisdiákok mezőgazdasági oktatása és a székelység történetének tanítása is opcionális tantárgyként szerepeljen a 2014–2015-ös tanévvel kezdődően. Reméljük, hogy indítványunkat az államtitkár úr támogatni fogja a döntéshozó fórumokon” – olvasható a megyeelnök által küldött levélben.

Kimaradt?