Eltűnt az Európában egyedülálló hévízi tündérrózsa Püspökfürdőről

A tündérrózsáknak otthont adó püspökfürdői tó hétfő délelőttre szinte teljesen kiszáradt, ennek eredményeként eltűnt az Európában egyedülálló botanikai ritkaság.

A Nagyvárad melletti Püspökfürdőn (ma május 1. Fürdő) egyedülálló ritkaságnak számított a hévízi tündérrózsa, mely kizárólag itt élt természetes körülmények között a kontinensen.

A Körösvidéki Múzeum kezelésébe tartozó területen évek óta komoly probléma a tó vízszintjének folyamatos csökkenése, az elmúlt évben az illetékeseket is foglalkoztatni kezdte a tó problémája, ám tanácskozásokon túl eddig semmi sem történt.

A múzeum tájékoztatása szerint a Nagyvárad közelében található Püspökfürdő (Baile 1 Mai) nagy tavának vize két évvel ezelőtt a Pece-patak forrásának elapadása miatt csaknem egy méterrel csökkent, hőmérséklete pedig több mint 20 Celsius-fokot esett – 32-ről 10-11 fokra.

A tündérrózsa különlegessége, hogy trópusi növény, ugyanakkor a mérsékelt égövi körülmények között is virágzik, megfelelően meleg vizű tavakban. A nílusi tündérrózsa Európában egyetlen természetes előfordulási helye a Pece-patak hőforrások táplálta vize.

 

 

 

 

Kimaradt?