Megelégelték a medvéket Tusnádfürdőn

Medvék elköltöztetését kérték a környezetvédelmi minisztériumtól Tusnádfürdő lakói - írta pénteki számában a Krónika napilap. Az állatok rendszeresen bejárnak a településre, veszélyeztetik a lakosok és a turisták testi épségét.

Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a lapnak elmondta, egy anyamedve két boccsal, egy másik anyamedve három boccsal, valamint két fiatal, 2-3 éves állat jár be rendszeresen a fürdővárosba élelmet keresni. Az egyik állat az udvarokba is betört és tyúkokat ölt meg, a másik pedig a tejautomatát rongálta meg. Az is előfordult már, hogy egy medve betörte egy idős nő házának az ajtaját és bement az előszobába élelemért.

Egy évvel ezelőtt a sajtó tág teret szentelt annak, hogy a medvék a tusnádfürdői származású Korodi Attila jelenlegi környezetvédelmi miniszter szüleinek a gazdaságába is betörtek és elpusztították a majorságot.

Albert Tibor, a 90 százalékban magyarok által lakott fürdőváros polgármestere szerint fennáll annak a veszélye, hogy emberre támadnak a medvék. A mostani költöztetés előkészítéseképpen az illetékesek megfigyelik az állatok megszokott útvonalait, szokásait, hogy könnyebben befoghassák majd őket.

Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmadrésze Romániában található. A közelmúltban Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada a Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200 medvét, Hargita megyében ezret számoltak meg.

Kimaradt?