Szenátus: kötelező a himnusz eléneklése az iskolákban

A szenátus hallgatólagosan már elfogadta és hamarosan a képviselőház napirendjére kerül az a törvény, ami kötelezővé teszi az iskolákban az ország himnuszának eléneklését, valamint a nemzeti lobogó kitűzését az intézmény homlokzatára – számoltak be a hírtelevíziók.

A tervezet értelmében a diákoknak az órák előtt minden nap el kell énekelniük a himnuszt, a megyei tanfelügyelőségek pedig szigorúan ellenőrzik az előírás betartását. Az esetleges mulasztásért 30 ezer és 100 ezer lej közötti bírság kifizetésére kötelezhető az iskola.

A tanárok egy része felháborodással fogadta a módosításokat, szerintük az ország himnuszának túl gyakori felidézése oda vezethet, hogy tartalmi mondanivalójából veszít és „nem ébreszt érzéseket” a gyerekekben. A törvénytervezet akkor lép érvénybe, ha a képviselőház elfogadja.

Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottsági tagja korábban a maszol.ro-nak azt mondta, régi reflexeket idéz a törvénymódosító javaslat. Szerinte régmúlt időkre, az 1989 előtti időszakra emlékezteti a tervezet, amikor  a „Trei culori”-t kötelező módon el kellett énekelni az órák előtt.

A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) több szenátora terjesztette elő. A jogszabály a nemzeti szimbólumok használatát szabályozó törvényt módosítja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?