Tüntetésekkel, japán sztrájkkal tiltakoznak a postai alkalmazottak

Tiltakkozássorozatot hirdettek szerdától, és az állami vállalat vezetőségének menesztését, a fizetések növelését követelik a postások  – számolt be a HotNews. 

A szakszervezete keddi bejelentése szerint a tiltakozássorozat országos lesz. Felhívásuk szerint a Román Posta vezetőjét, Ion Smeeianut egyebek mellett azért menesztenék, mivel a mulasztása miatt a vállalatnak 100 millió lejes bírságot kell kifizetnie a versenytanácsnak.

A tiltakozássorozat szerdán délelőtt kezdődik, amikor a postások a prefekturák elé vonulnak. Ezt követi vasárnap egy nagyszabású utcai demonstráció Bukarestben, jövő kedden – május 13-án – japán sztrájkot hirdetnek valamennyi postahivatalban, majd május 15-én valamennyi postahivatalnál és a Román Posta központi székhelyénél is tiltakozó akciókat szerveznek.Ha nem teljesítik követeléseiket,  a szakszervezeti vezetők május 19-étől éhségsztrájkba kezdenek.

A szakszervezet sokallja a Román Posta vezetőinek bérét, és az alkalmozottak bérének növelését kéri. A vállalat vezérigazgatójának a nettó fizetése havi 5000 eurónak megfelelő lej, de további juttatásokkal az összeg elérheti a havi nettó 10 ezer eurót is. A vállalat az elmúlt két évben több mint 4200 alkalmazottat bocsátott el. AVezetői szerint a Román Posta immár hatodik hónapja nyereséges.

Kimaradt?