Korodi szigorítaná a hegyimentés szabályozását

Az elkövetkező időszakban 200-300 millió eurót utalnak ki a biodiverzitás megőrzésére, így a hegyimentők is könnyen támogatáshoz juthatnak, ha mielőbb egy általános csomagba foglalják szükségleteiket - fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a hét végén Hargitafürdőn a hegyimentők országos közgyűlésén, ahol a felek arról tárgyaltak, milyen problémákkal küzdenek a hegyimentők.

Korodi kitért arra, hogy célja, hogy a nemzeti parkok területén dolgozók biztonságos körülmények között végezzék tevékenységüket. Beszélt a jogi személyeknek szánt roncsautó programról is, amely húsvét után indul.  Elmondta, ez lehetőség arra, hogy a hegyimentők fedezzék ilyen jellegű szükségleteiket, ehhez viszont mielőbb pontosan körvonalazniuk kell, melyek is ezek.

Rengeteg a konfliktusforrás a hegyen

A hegyimentők kepviselői a maguk során ismertették, hogy a nemzeti parkok esetében sokszor konfliktus van a parkok menedzsmentje és a hegyimentők között, mivel előbbiek nem értik, illetve nem ismerik a rájuk vonatkozó biztonsági előírásokat. Ezért kérték, hogy mielőbb dolgozzák ki az érvényben levő hegyimentési törvények alkalmalmazási normáit a nemzeti parkokban.

Ugyanakkor jelezték azt is, hogy úgy a rendőrség, mint a biztosítók úgy kezelik a sípályák területén előforduló baleseteket, mintha bármilyen egyéb közterületen történtek volna, ezért szükségesnek látják, hogy erre is dolgozzanak ki külön biztonsági szabályozásokat. Továbbá egyetértettek abban, hogy a turistaösvényeket ki kell vonni a vadászati zónákból, illetve csökkenteni kell a fakitermeléshez kapcsolódó törvényszegések számát is.

Kitilthatnák a járműveket a természetből

.A hegyimentők nehezményezték azt is, hogy Európa utolsó olyan országa vagyunk, amelyben bárhol engedélyezik autókkal, motorbiciklikkel vagy ATV-vel való száguldozást, legyen  az nemzeti park vagy Natura 2000-es terület, ez viszont rombolja az alpesi növényzetet.

Az ülés végén Korodi hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, és kiemelte, támogatja, hogy a nemzeti parkok alkalmazottai illetve a hegyimentők közösen dolgozzanak ki szabályozásokat. Kifejtette, szeretné, ha ebbe belekapcsolódna a hegyicsendőrség, az Országos Turiszikai hatóság és a többi illetékes intézmény is.

Kimaradt?