Már Kolozsváron is szedi áldozatait egy véres "játék", a knockout game

Szombaton öt ember esett áldozatául az Egyesült Államokból importált, erőt fitogtató „knockout game” típusú játéknak Kolozsváron – számolt be a stiridecluj.ro.

Egy 16 éves bokszoló, Alexandru Macingo szombaton előbb a Párizs utcában ütött le három embert, majd néhány utcával odébb további két áldozatot szemelt ki magának, akiknek azonban sikerült elmenekülniük. A „knockout game” lényege, hogy a bántalmazó egyetlen ütéssel teperje földre az áldozatát.

Macingo két barátjának és egy 15 éves lánynak mutatta be a módszert, közös italozás után. Az első áldozathoz odalépett, egyetlen ökölcsapással földre teperte, majd két egyetemistát szólított meg . Az egyik az állkapcsára kapott ökölcsapástól összeesett, és beverte a fejét a járdaszegélybe. A másik egyetemista az arcába kapott ütést. Mindhárom áldozat kórházban van, kettejüknek 45-50 napos gyógyulási időszakra van szüksége, egyiküknek 20-25 napos kezelésre.

Macingo és barátai nem érték be ennyivel, néhány utcával odébb újabb áldozatokat szemeltek ki. A bokszoló felszolította a 15 éves lányt, hogy pofozzon fel az utcán beszélgető két kamasz fiút. Ezt a lány meg is tette, a fiúk pedig nem reagáltak az agresszióra. Akkor közbelépett Macingo, ám a fiatalok elfutottak, egyikük menekülés közben elvesztette telefonját. A telefont hétfőn zálogházba adta le bokszoló, de mivel az áldozat már megtette feljelentését a rendőrségen, a készülék nyomra vezetett – így sikerült elkapni a tetteseket.

A 16 éves bokszolóról edzője elmondta a helyi sajtónak, hogy ő a hazai ökölvívás „legújabb Mike Tysonja”.  A tréner az esetről a rendőrségen azt nyilatkozta, tanítványa "vagánykodásból" randalírozott. A kihallgatás során az is kiderült, nem az első ilyen eset, hogy Macingo vérben fekve hagy embereket az utcán, "játékból". Február 28-án ugyanis egy férfi ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután egy ütéssel földre teperték, és arccsontja, állkapcsa eltörött.

Bár Macingót és társait a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezné, a Kolozsvári Törvényszék ügyésze, Marius Pantea Călin a szabadlábon való vizsgálódást rendelte el, mivel az agresszorok „kiskorúak és nem minősülnek közveszélyesnek”.

A knockout game Amerikában kezdődött, kamaszok körében, a kilencvenes évek elején. Az első halálos áldozata 1992-ben egy norvég egyetemista volt. A „játék” lényege, hogy váratlanul, egyetlen jól irányzott és erős ütéssel üsse ki az áldozatot, lehetőség szerint halálosan, de legalábbis öntudatlan állapotba hozva. Sikertelen ütés esetén a büntetés az, hogy a bántalmazót saját társai jelentik fel a rendőrségen. Tizenegy év alatt a játéknak számtalan halálos áldozata volt, a nemzetközi média felkapta az eseteket. Ennek következményeként az egyesült államokbeli hatóságok rendkívül erőteljesen léptek fel, az ilyen esetekben ugyanazokat a büntetéseket alkalmazva a kiskorú bántalmazókra, mint a felnőttekre, bűnrészesként kezelve azokat is, akik valamilyen formában rögzítik az eseményt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?