Hunyad megye is csatlakozott Böjte Csaba Tündérkertjéhez

Hisz a jövőben az, aki fát ültet – hangsúlyozta Winkler Gyula vasárnap Vajdahunyadon, ahol a vasárnap közösségi faültetést szerveztek a református műemléktemplom kertjében.

„Itt Vajdahunyadon nem engedjük ki a kezünkből a kőműveskanalat, fontos eszköze a fennmaradásért folytatott küzdelemnek: felújítottuk műemléktemplomunkat, gondozzuk gazdag épített örökségünket. De ugyanúgy a megmaradásban való hit szimbóluma lehet a metszőolló, hiszen fát rendszerint nem magunknak, hanem gyermekeink, unokáink javára ültetünk" – fogalmazott Winkler Gyula.

Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy 2014 a Közösségépítés éve Hunyad megyében, ehhez szépen illeszkedik a közösségi faültetés, amelyet erre a hétvégére időzítettek. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a Böjte Csaba atya által meghirdetett kezdeményezéshez csatlakozott, majd a maga során felhívást intézett a megye magyar egyházainak, civil szervezeteinek vezetőihez, hogy március utolsó hétvégéjén templomok, magyar házak kertjeiben, de akár saját otthonokban is ültessenek fát a Hunyad megyei magyarok. Vajdahunyadon a délelőtti istentiszteletet követően Zsargó János református esperes és a gyülekezet tagjai facsemetéket ültettek ki a templomkertbe. Nyolcvan gyümölcsfacsemetét adott át Winkler Gyula azoknak, akik vállalták, hogy elültetik és gondozzák otthoni kertjükben. 

Déván a városi római katolikus templomban Böjte Csaba atya celebrálta a déli szentmisét, aki megismételte csíksomlyói felhívását, hogy ültessünk fákat, tegyük tündérkertté szülőföldünket! Böjte atya arra buzdította a jelenlevőket, hogy ne legyenek kishitűek, hanem reménységgel, hittel viszonyuljanak a jövőhöz. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában levő gyerekek vásárt szerveztek a déli szentmise után, ahol meghívott kézművesek faragott tárgyait és a gyerekek által felnevelt nyuszikat lehetett megvásárolni. Kora délután Marosillyén, Bethlen Gábor fejedelem szülőháza, a Veres bátya udvarán ültettek fákat a gyermekek, Böjte atya, Winkler Gyula, az RMDSZ dévai tagjai, tanítók és tanárok.

Kimaradt?