Természetvédelmi területeket égettek fel Kolozsvár mellett

Két hektáron felégettek egy legelőt a Natura Transilvaniei egyesület gondnokságába tartozó kolozsvári Bükk és a Malomvölgy Natura 2000-es terület határán március 24-én. A Natura Transilvaniei és az Apáthy István Egyesület szakemberei közösen lépnek fel a további természetrombolások megakadályozásáért.

A terület kezelési tervét az Apáthy István Egyesület készítteti el egy európai uniós pályázatból, a projekt keretében idéntől többek között élőhely- és fajfelmérések zajlanak. A felmérést végző és felügyelő biológusok, Urák István és László Zoltán dokumentálták fotókkal a súlyos törvényszegést, és értesítették a tűzoltókat, valamint a gondnokokat is. A gondnokság feljelentést tett a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrségnél.

A 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló 2006/265. törvény értelmében kihágásnak minősül és 3-6000 lej pénzbüntetéssel büntetendő magánszemélyek, 25-50000 lejjel jogi személyek esetében, ha a tulajdonukban lévő területen engedély nélkül felégetik a tarlókat, nádasokat vagy füves területeket. Bűnténynek minősül és legkevesebb 3 hónap börtönnel vagy 30-60000 lej pénzbüntetéssel büntetendő a természetvédelmi területeken a tarlók, nádasok vagy füves területek felgyújtása, ha az az emberekre, állatokra és növényekre veszélyt jelent.

A kezelési terv elkészüléséig a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 2013. február 6-án kiadott 20119/ED számú rendelkezése szabályozza a természetvédelmi tevékenységet, amely előírja, a gyepeket legeltetés és kaszálás révén kell fenntartani, megelőzve az erdősödést és cserjésedést; ugyanakkor meg kell őrizni a táj mozaikos szerkezetét is, azaz a cserjések és füves területek változatosságát – nyilatkozta Mihai Constantinescu a Natura Transilvaniei egyesület részéről.

Szabályozzák a természetvédelmi területek kezelését

A Natura Transilvaniei egyesület jelenleg dolgozik a védett terület szabályzatának összeállításán, amelyben szerepelni fog, hogyan szabad a gyepeket kezelni oly módon, hogy ne sérüljenek a védett fajok populációi. A legelőkre járó támogatásokat csak a szabályzat betartásával kaphatják majd meg a tulajdonosok. Az elkövetkezőkben az érintett polgármesteri hivatalokat és a tulajdonosokat is tájékoztatják a szabályokról.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének háttérintézményeként működő Apáthy István Egyesület egy uniós forrásból támogatott pályázatnak köszönhetően három Kolozs megyei Natura 2000-es terület kezelési tervét készítteti el, és a térség lakói körében a természetvédelem fontosságát tudatosító kampányokat szervez. A projekt címe: A Kolozsvári Bükk-Malomvölgy (ROSCI0074), Szentiváni rét (ROSCI0356) és a Kis-Szamos (ROSCI0394) közösségi jelentőségű területek integrált menedzsmentterveinek kidolgozása.

Idén júliustól szeptemberig a három Natura 2000-es terület közelében lévő települések lakóinak szerveznek találkozókat, amelyeken szó lesz a területhasználati szabályokról is, arról, hogy mit szabad és mit tilos tenni az ilyen területeken – nyilatkozta Szabó Anna, az Apáthy István Egyesület projektmenedzsere. A felmérést végző biológusok ajánlásai alapján a Bükk és a Malomvölgy Natura 2000-es terület kezelési tervébe is bekerülnek majd olyan intézkedések, amelyek révén megőrizhetőek a ritka természetvédelmi értékek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?