A városiak fele nem tudna elsősegélyt nyújtani tűzesetben

Az ország lakosságának csak 9 százaléka tudna nyújtani szakszerű elsősegélyt tűz esetén – mutat rá egy nemrégiben végzett felmérés. A megkérdezettek 20 százalékának az első reakciója az lenne, hogy értesítse a 112-es sürgősségi hívószámon a tűzoltóságot, és a kevesebb mint fele választaná a vészkijáratot tűzesetben.

A kérdezettek 11 százaléka elsőként embertársaik segítésével és a vészkijárat felé tereléssel lenne elfoglalva ilyen esetben, ugyancsak 11 százalék azoknak az aránya, akik ugyanazon az úton próbálnának távozni, mint amelyiken behatoltak az épületbe, 48 százalék pedig a vészkijáratot keresné. A kérdezetteknek 91 százaléka tisztában volt vele, hogy hol vannak a vészkijáratok a munkahelyükön, 52 százalékuk pedig az elmúlt egy évben munkahelyi kiképzésben részesült a tűzesetben szükséges teendőkről.

Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy a városi lakosságnak mintegy fele nem vett részt tűzesetre vonatkozó kiképzésen, a lakosság 53 százalékának pedig fogalma nincs, hogyan kell első segélyt nyújtani. A felmérést tavaly végezték 819 fiatal és középkorú személy kérdezésével, eredményeit a napokban tették közzé.

Kimaradt?