Megbírságolták a magyar nyelvű segélykérés megtagadóit

Ezer-ezer lejes pénzbírság törlesztésére kötelezte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a három magán-, illetve jogi személyt, amelyet felelősnek talált a 2013-as marosvásárhelyi víkendtelepi segélykérőbotrány miatt – számolt be a szekelyhon.ro.

Mint ismeretes, a vakációs rádiót működtető SBS Broadcasting Group munkatársa, Nagy István Csaba műsorvezető megtagadta, hogy magyarul vagy németül szóljon a mikrofonba, amikor egy kétségbeesett nagyapa a több tíz hektáros strandon elveszett unokájának szeretett volna üzenni.

Hiába magyarázta el Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd, hogy az általa keresett, Berlinben élő hatéves Wehrmann Vince csak magyarul és németül ért, a szolgálatos műsorvezető kijelentette, hogy a víkendtelepi hangosbemondóban csak románul szabad szólni. A történtek után a jogász a polgármesteri hivatalhoz fordult, és azt javasolta, hogy az önkormányzat a szabadidőközpont tulajdonosaként a jövőben kötelezze a vakációs rádió műsorvezetőit, hogy a segélykérést az elkallódott személy anyanyelvén is mondják be.

„Ha elvesztődik egy arab gyermek, hiába szólítja a műsorvezető románul, mert az nem fogja megérteni. Persze az sem várható el, hogy a mikrofonnál lévő személy tudjon arabul, de ilyen esetben meg kell engedni a hozzátartozónak, hogy ő szóljon a hangosbemondóba” – érvelt Kincses. Mivel Dorin Florea polgármestertől cinikusnak és pimasznak tartott választ kapott, miszerint kérése elfogadhatatlan, hisz a vakációs rádió képtelen olyan személyt alkalmazni, aki a földkerekség mind az összes, 6800 nyelvét ismerje, a jogász a CNCD-hez és a közigazgatási bírósághoz fordult.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy az incidens napján a SBS Broadcasting és munkatársa, Nagy István Csaba diszkriminálta a nagyapát meg az unokát, és ugyanezért marasztalta el a város polgármesterét is. A testület mindannyiukat ezer-ezer lejes büntetés kifizetésére kötelezte. Nagy István Csaba közölte, hogy fellebbezni fog.

Kapcsolódók

Kimaradt?