Eurobarométer: a románok 60 százaléka nem szereti a testmozgást

Románia lakosságának 60 százaléka egyáltalán nem sportol – derült ki a  nemrégiben végzett Eurobarométer-felméréséből. Az európai átlag ennél csupán egy százalékkal kevesebb, a tesmozgásra való hajlandóság régiónként változik.

Az európai polgárok 41 százaléka sportol vagy végez napi rendszerességgel valamilyen testmozgást. A leglustábbak a bolgárok: 78 százalékuk nem végez semmilyen testedzést, őket követik a máltaiak, akiknek csupán 25 százaléka tartja fontosnak a napi testmozgást, majd a portugálok, akiknek 36 százaléka edz vagy kocog napi rendszerességgel.

Az északi népek jóval mozgékonyabb életet élnek: a svédek 70 százaléka, a dánok 68 százaléka, a finnek 66 százaléka és a hollandok 58 százaléka végez heti rendszerességgel testmozgást.

A magyarok 44 százaléka válaszolta a kérdésre azt, hogy soha nem sportol, 15 százalékuk napi rendszerességgel edz vagy valamilyen testmozgást végez egészségmegőrző céllal, 23 százalékuk pedig időről időre megmozgatja a tagjait. A 2009-es felméréshez képest Magyarországon mintegy 10 százalékkal nőtt a sportot, testedzést fontosnak tartók száma, Romániában ez az arány két százalékkal csökkent az elmúlt 4 évben.

Kimaradt?