Már a fogamzástól segít az édesanyáknak a Védem Egyesület

A fogantatástól a születésig témával hirdet újabb előadássorozatot Marosvásárhelyen a Védem Egyesület. Az első rendezvényre március 21-én, délután fél 6-tól kerül sor az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében. Dr. Túrós János a fogamzás és fogantatás témáját járja körül.

A 2012. decemberétől működő marosvásárhelyi édesanyák egyesülete mérleget készített eddigi tevékenységéről és azt a sajtónak is bemutatta. Kovács Réka elnök, László Enikő alalenök és Trella-Várhelyi Gyopár sajtófelelős ismertette a 2014-es tevékenységi tervet, amelyben az előzőek folytatása, illetve újabb kezdeményezések megvalósítása szerepel.

A hiánypótlónak bizonyuló civil szervezet felvilágosító és tájékoztató szerepe mellett közösségfejlesztő tevékenységeket is szervez: kisgyerekes családok számára olyan rendezvényeket, amelyeken szakemberek tartanak előadást azokban a témákban, amelyek iránt a legnagyobb az érdeklődés. Az elmúlt időszak mérlegében a szoptatásról való beszélgetések bizonyultak a legnépszerűbbnek, ahogy a Születés Hete, vagy a Nemzetközi Babahordozó Hét előadásait is nagy érdeklődés követte. Ezen kívül háromhavonta börzét tartanak, ahol a kinőtt ruhákat eladhatják, vagy elcserélhetik a szülők, volt már szépségakadémia, hajápolási és sminkelési tanácsadás a fiatal anyukák számára, családi farsang és Mikulás-járás, puhakönyves foglalkozás, családi bográcsozás, húsvéti tojásfestés, adventi koszorú készítés, gyereknap, beszélgetés az óvoda- és az iskolakezdésről. A szakmai előadások központi témája a gyermeknevelés és gondozás.

A Védem Egyesület elsődleges célja, hogy a marosvásárhelyi magyar édesanyákat ellássa a megfelelő információkkal, segítsen tájékozódni a gyereknevelésben. Erre a célra szolgál a március 8-a óta működő weboldal is, amely többek közt a szakemberek, szülész-nőgyógyászok, gyermekorvosok elérhetőségét nyújtja, vagy a minőségi szórakozási lehetőségekről tájékoztat, tanáccsal látja el például a szülésre készülő kismamát a kórházi csomag előkészítésével kapcsolatosan. A tájékoztatás által arra bátorítja a családokat, hogy merjenek gyereket vállalni. 

Kimaradt?