Először léphettek huszárok Marosvásárhely területére

A Bernády téren álló Teleki-ház előtt, a Bem-emléktábla megkoszorúzásával vette kezdetét Marosvásárhelyen az RMDSZ március 15-i ünnepi rendezvénysorozata, amely délután a Székely Vértanúk Emlékoszlopánál folytatódott, majd este a Kultúrpalota nagytermében gálaműsorral zárul.

Bem tábornok és Petőfi Sándor marosvásárhelyi tartózkodását Kolozsváry Szilárd, az RMDSZ helyi szervezetének kulturális alalnöke idézte fel, Nagy Hajnalka középiskolás diák szavalta a Nemzeti dalt, majd koszorúkat helyeztek el az emléktábla alá.

Bár eredetileg 13 órára volt meghirdetve, 12 órakor tartotta megemlékezését a Petőfi-szobornál a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik. A csendőrség és rendőrség nagy erőkkel készült az eseményre, már a reggeli órákban kint álltak a szobornak helyet adó téren.

Csak 7 lovat engedtek a csendőrök

A Postaréten az előre meghirdetett 27 huszár helyett, Valentin Bretfelean rendőrparancsnok beavatkozása miatt csupán heten jöhettek be a városba. Érdeklődésünkre Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke elmondta, bár nem felhőtlenül elégedettek a kompromisszummal, áttörés történt, ugyanis az előző években egy helyi tanácsi határozatra hivatkozva egyetlen huszárt sem engedtek be a városba.

A Mátyás-huszárokról Miholcsa József huszárezredes beszélt, történeti áttekintést nyújtott. Kovács András karnagy vezényletével az összevont kórus a Szózatot énekelte el, majd Dénes Előd református lelkész mondott ünnepi beszédet, arra hegyezve mondanivalóját, hogy milyen nagyszerű dolog magyarnak lenni.

Peti András alpolgármester a szabadságról szónokolt, Hidvéghi Balázs, a Magyar Országgyűlés képviselője a március 15-én kirobbant forradalom jelentőségét és mai üzenetét ecsetelte.

Vincze Lóránd európai parlamenti képviselőjelölt az önrendelkezésről, anyanyelvhasználatról, Székelyföld kulturáis és területi autonómiájáról szónokolt. Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke a partnerség-építést hangsúlyozta.

A három székely vértanú vesztőhelyén, a Postaréten a román és a magyar miniszterelnök üzenetét is felolvasták. A rendezvény koszorúzással ért véget.

Hidvéghi Balázs fideszes országgyűlési képviselő Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere Vincze Loránt, RMDSZ-es EP-képviselőjelölt

Kimaradt?