Emelkedhet a diákbentlakások és menzák támogatása

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter rábólintót a bentlakások és étkezdék támogatásának emelésére a Romániai Egyetemisták Szervezeteinek Országos Egyesületével (ANOSR) tartott találkozón.andro

Brânduşa Lungu az diákegyesület alelnöke közölte: az oktatási tárca vezetője kedd esti ülésükön beleegyezett abba, hogy 25 százalékra emeljék a rektorszavazásokon a hallgatói részvételt, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a GDP 6 százalékát az oktatásra fordítsák, ez utóbbi döntés azonban nem csak a tanügyminisztériumra vonatkozik.

„A miniszterasszony egyetértett azzal, hogy az egyetemi hallgatókat érintő jogalkotási javaslatokban a diákokkal is konzultáljon, valamint, rendszeresen ülésezik majd az ANOSR képviselőivel" – nyilatkozta Brânduşa Lungu. Hozzátette: az elöljáró azonban nem részletezte, hogy hány százalékkal emelnék a bentlakás és menza támogatását, illetve nem tett ígéreteket arra vonatkozóan, hogy segítséget nyújtanának a költségeik fedezésében azoknak a diákoknak, akiknek nem jut hely a bentlakásokban.4

A továbbiakban folytatják majd a tárgyalásokat azokban a kérdésekben, amelyekben egyelőre nem sikerült konszenzusra jutni. A minisztérium és az ANOSR közötti együttműködési protokoll szerint a feleknek szeptember 25-ig egy megállapodást kell aláírniuk.

„A tárcavezetővel való találkozás lehetőséget nyújtott arra, hogy a diákokat érintő fontos problémákat megtárgyaljuk. Biztosítottak minket a tanügyminisztérium nyitottságáról, a következőkben meglátjuk, hogy ez mennyire konkretizálódik a diákoknak támogatásában" – fogalmazott Mihai Dragoş az ANOSR elnöke.

Kimaradt?