Megrohamozták a szülők az előkészítő osztályokat Háromszéken

A háromszéki előkészítős gyerekek egyharmadát az iratkozási időszak első három napjában beíratták már az iskolába, tájékoztatott Keresztély Irma. A főtanfelügyelő szerint bár nem számít az érkezés sorrendje, az első napokban sok szülő sorba állt az iskola előtt, hogy leadja kérését.

Kovászna megyében 2300, hatodik évét betöltött gyereket várnak összesen 130 előkészítő osztályba, és az első napokban mintegy 600 diákot beírattak a lakókörzetéhez tartozó iskolába. A beiratkozási időszak március 14-ig tart, azt követően összesítik és teszik közzé a diákok névsorát, majd a második fordulóban a szabadon maradt helyekre az iskolai körzeteken kívülről is fogadnak gyerekeket.

A háromszéki főtanfelügyelő elmondta, vannak külföldön tartózkodó családok, akiknek a szeptemberi iskolakezdésig lehetőségük lesz iskolába íratni gyereküket, de már csak azokba az osztályokba, ahol maradtak üres helyek.

Ebben az időszakban sok szülő lakcímtrükkhöz folyamodik, hogy az általa kiválasztott iskolába írathassa gyerekét, így papíron lakhelyet változtatnak, rokonaikhoz, ismerőseikhez jelentkeznek be. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat körlevélben javasolta az iskolák vezetőinek, hogy csak az állandó lakhellyel rendelkezőket írják be előkészítőbe, és ne vegyék figyelembe a 2013. augusztus 31-e után bejegyzett ideiglenes lakcímeket.

Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók rámutattak, hogy az önkormányzat javaslata ellentmond az oktatási törvénynek, amely szerint az ideiglenes és állandó lakhellyel rendelkezők ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, így nem tudnak visszautasítani egyetlen hivatalos lakcímbejegyzéssel rendelkező gyereket sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?