Széleskörű mozgósítás a magyar nyelvű oktatásért

Ismét tízezer fölé emelkedett a magyar nyelvű elemi iskolákba beíratott gyermekek száma. Ebben nem kis szerepe van a „Minden magyar gyermek számít” kampánynak, amelyet harmadik éve indít útjára az RMDSZ. A szövetség a pedagógusok, egyházak és civilek segítségét kérte a mozgósításhoz.

Harmadszorra indul útjára az RMDSZ „Minden magyar gyermek számít” kampánya, amely a magyar vagy etnikailag vegyes családokat hivatott arra buzdítani, válasszák a magyar nyelvű oktatást.

Miután a tanügyminisztérium bejelentette, hogy a költségtakarékosság jegyében karcsúsítani akarnak, eljött a pillanat, hogy az aggódó hangokra válaszolva, az összefogás kulcsszó alatt az RMDSZ megtegye a szükséges lépéseket - mondta el Kovács Péter, a Szövetség főtitkára kedden délelőtt. Az elmúlt évek munkája már meghozta a gyümölcsét, a főtitkár értékelése szerint a veszteség, azaz a nem magyar tanintézménybe iratkozó magyar diákok száma minimális ahhoz képest, hogy mire számíthattunk korábban. Elmondta azt is, az RMDSZ nem egyedül dolgozott, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a civil szervezetekkel, egyházakkal és önkormányzatokkal, a tanfelügyelőségeken dolgozókkal közösen tettek azért, hogy minél több diák iratkozzon be magyar iskolákba.

A kampány sikerét illetően Magyari Tivadar oktatási főtitkárhelyettes elmondta, ismét tízezer fölé emelkedett a magyar nyelvű elemi iskolákba iratkozók száma, ugyanakkor többek között Fehér, Beszterce-Naszód és Hunyad megyékben számos ingadozó, kezdetben a  román nyelvű oktatást preferáló szülőket sikerült meggyőzniük.

„Az a tizenöt százalék érdekelt minket, akik román iskolát választanak a gyerekeik számára, és közülük sem a vegyes házasságban élők, mert ezt a jelenséget meg tudjuk magyarázni – fogalmazott Magyari, hozzátéve, míg az első évben arra fektettek hangsúlyt, hogy milyen kulturális értékektől esnek el, akik nem a magyar intézményeket választják, a második évben neves emberek segítségét kérték. Idén az erdélyi magyar egyetemek kérdését is beépítik a kampányba.

Kovács Péter arról is beszélt, a kampány fő célcsoportja az óvodát végzőké, a negyedik és a nyolcadik osztályok padjaiból kilépőké, mert az ő esetükben válik kérdéssé, hogy van-e a közelében magyar nyelvű tanulási lehetőség. Magyari Tivadar elmondta, a kampány során mintegy háromezer plakátot küldenek szét, az együttműködő egyházak, civilek, pedagógusok pedig felveszik a kapcsolatot az érintett családokkal.

 

Kimaradt?