Pénzt kér a román útügy a háromszéki március 15-i emlékfutásért

Tetemes úthasználati díj miatt bukhat el az idei emlékfutás Háromszéken. A Gáll Lajos Futókör tizenharmadik alkalommal szeretne emlékfutást szervezni március 15-én, a rendezvény azonban elbukhat a Autópályák és Országutak Társasága (CNADNR) útdíjhasználati igénye miatt – mondta el lapunk érdeklődésére Vajda Zsigmond.

A futókör tagja, az emlékfutás egyik szervezője rámutatott, ahogy a korábbi években is megtették, az idei rendezvényükről is értesítették az illetékes hatóságokat, és meglepetésükre az országos útügy brassói vezetősége úthasználati díj kifizetéséhez kötötte az emlék-staféta engedélyezését. A hatóságtól kapott átirat szerint kilométerenként 40 eurót, illetve minden óra úthasználatért további 10 eurót kellene kifizetniük. Számításaik szerint a teljes összeg megközelítené a 3000 eurót, ami a Gáll Lajos Futókör teljes évi költségvetését jelentené, mondta Vajda Zsigmond.

A futókör tagjai tizenkét éve rendszeresen megszervezik ezt az eseményt, körbeszaladják a településeket, és megkoszorúzzák az útba eső 1848-as műemlékeket. Az idei tizenharmadik emlék-stafétát Gábor Áron székely ágyúöntő mester emlékének szentelnék. Terveik szerint Bereckből, Gábor Áron szülőfalujából indulnak Kökösre, az ágyúöntő halálának helyszínére, majd onnan szaladnak Sepsiszentgyörgyre az összesen 69 kilométeres távon. E települések között alternatív útvonal nincsen, kénytelenek az országúton szaladni.

Vajda Zsigmond hozzátette, a megyei elöljárók segítségét kérték az emlékfutás megszervezéséhez, hiszen az egyesületnek nincs pénze az úthasználati díj kifizetéséhez. Értesülésünk szerint kedden találkoztak Dumitru Marinescu, Kovászna megyei prefektussal is, akinek közbenjárására szerdán egyeztetnek az Országutak Társasága brassói igazgatójával, reményeik szerint sikerül jobb belátásra bírni, és elengedi az úthasználati díjat, amelynek bevezetéséről egyébként tavaly döntött a szállításügyi minisztérium. 

Kimaradt?