Hajléktalanokat vendégeltek meg Kolozsváron (GALÉRIA)

A hajléktalanok elleni atrocitásokra hívják fel a figyelmet azok az Európa-szerte szervezett akciók, amelyekhez Kolozsvár is csatlakozott pénteken.

A Szent Mihály templom parkolójában, a magyar konzulátussal szemben 14 órától több tucat fiatal jelent meg, hogy a figyelemfelkeltés mellett frissen főzött, meleg étellel is szolgáljanak a rászorulóknak. Míg a csendes tüntetésen előkészítették az ennivalót, néhányan felkeresték az érintetteket, hogy meghívják őket az ebédre.

Ahogy az a szétosztott röplapokon is olvasható, a Társaság a Szabadságjogokért és a Város Mindenkié együttes kezdeményezésére február 13–15. között szervezik a nemzetközi tiltakozó akciókat, kiállva a hatósági eszközökkel zaklatott hajléktalan emberek mellett. A Magyarországon tavaly év végén beiktatott törvénykezések, mint írják, „távolról sem a megoldást hivatottak megtalálni; pusztán kiszorítják azt a közterekből oda, ahol kevésbé, vagy egyáltalán nem látható. Egyértelműen emberi alapjogokat sértő intézkedésről van szó, amelyik üldözi, bírságolja és börtönbüntetéssel sújtja az érintetteket”.

Ez azonban nem csak Magyarországon van így, a rövid jelentés értelmében Európa-szerte zaklatják a hajlék nélküli embereket, „az önkormányzatok egyre több olyan jellegű intézkedéseket hoznak, amelyek korlátozzák élettereiket és megélhetőségi lehetőségeiket”. Megemlítik a kolozsvári pataréti és egyéb külvárosi területeken „illegálisan élő” családokat is, akikkel szemben gyakori a méltatlan elbánás, ez csak a szociális munkások és más közbenjárók segítségével enyhíthető.

Kimaradt?