Magánlaborban is végeznek ingyenes vizsgálatokat

Nem árt tudni: magánlaboratóriumokban is végeznek ingyenes vizsgálatokat, ha szerződésben állnak a biztosítóval, és nem merült ki a havi keretük. Számuk ráadásul az erdélyi városokban jóval meghaladja az állami intézményekét, így a választék is nagyobb. A vizsgálat elvégzéséhez csupán a háziorvosi küldőpapír szükséges.

Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint manapság a romániai betegek nyolcvan százaléka magánlaboratórium szolgáltatásait veszi igénybe, ha valamilyen kivizsgálásra van szüksége. Nem csoda, hiszen számuk jóval nagyobb az állami intézményeknél – Marosvásárhelyen harmincnál is több magánlabor működik, míg állami csupán hat-hét – és a páciensek kiszolgálása is civilizáltabb.

Amit kevesebben tudnak: a magánlaborok többsége szerződésben áll az egészségbiztosító pénztárral, és háziorvosi küldőpapír alapján ingyen végeznek el bizonyos vizsgálatokat, szám szerint 80-at. Ezek között közt a hematológiai kivizsgálások egy része, a vérszegénység kimutatása, alvadási tesztek, biokémiai tesztek (például az anyagcsere, a máj- és vesefunkciók vizsgálata), immunológiai vizsgálatok, hormontesztek, a prosztata daganatok szűrésére szolgáló PSA-teszt, mikrobiológiai analízisek szerepelnek. A háziorvos például mikrobiológiai vizsgálatként kérhet egy garatváladék-tenyészetet, vizelettenyésztést, vagyis urokultúrát és koprokultúrát. Nem kérheti azonban fül- és orr-váladék vagy nőgyógyászati lelet vizsgálatát.

A magánlabor a keretösszeg függvényében végzi a listán szereplő ingyenes vizsgálatokat. Azt, hogy ez a keret havonta meddig elég, nem lehet előre meghatározni – mondta a maszol.ro-nak dr. Kristály Dóra, a marosvásárhelyi Dora Medicals főorvosa.  Akad olyan vizsgálat ugyanis, amely 50 lejt fogyaszt el az összegből, míg egy másik 250 lejt. „Tehát egyik hónapban befér 500 páciens, míg egy következőben lehet, hogy csak 200 beteget tudunk ingyenesen kivizsgálni. Ez teljesen a kért vizsgálatok összértékének a függvénye” – magyarázta a főorvos.

Mint megtudtuk, a biztosító nem fizeti például a terheseknél az Rh-ellentest tesztjét, a hormontesztek közül akad olyan, amit fizet nőknek, de nem fizet férfiaknak, van, ami csak terheseknek ingyenes. Nagy gond a daganatos betegek számára a biztosító által nem fizetett tumormarkerek mérése, amivel a betegség evolúcióját kellene követni. 

Ha egy laborvizsgálat már nem fér az ingyenes keretbe, akkor a betegnek több lehetőség van: feliratkozni a következő hónapokra, vagy fizetés ellenében elvégzik helyben, esetleg egy-két nap múlva. Akadnak páciensek, akik akár tíz laborban is érdeklődnek, hogy a legolcsóbb lehetőséget választhassák.

Rengeteg kritériumnak kell eleget tenni ahhoz, hogy a biztosító szerződést kössön egy laborral. Ezek teljesítése óriási kiadást jelent egy magánvállalkozás számára. A labor akkreditálása több ezer eurós költség évente, hasonlóan a külső és belső minőségi ellenőrzés elvégzéséhez, ami alapfeltétele egy szerződésnek.

„A minőségi ellenőrzést a biztosító úgy végzi, hogy minden teszthez küld egy-egy lelelet, amelyet előzetesen ők is megvizsgáltak. A kapott leleteket mi is megvizsgáljuk, az eredményt visszaküldjük, és ők összehasonlítják, hogy az előírt értékhez képest elfogadható, határon van, vagy elfogadhatatlan. Ezt kötelezően egy évben négyszer kell elvégezni. Ha ismételten nem megfelelő a mérések eredménye, akkor a biztosító megszakíthatja a szerződést a laboratóriummal” – magyarázta Kristály Dóra.

A szigorú kritériumrendszer, az anyagi lehetőségek korlátozottsága mellett a laboratóriumoknak érdeke, hogy a beteget ingyenesen is ki tudják szolgálni – mondta a főorvos. Panasza szerint azonban a biztosító öt éve „századnyi nagyságrenddel emelte” csak a szerződésben rögzített árakat. „A kiadásaink nőnek, de mi kénytelenek vagyunk ugyanazon az áron elvégezni egy-egy vizsgálatot, holott az nekünk már sokkal többe kerül, mint néhány évvel ezelőtt” – nyilatkozta az intézményvezető.

Kimaradt?