A szakoktatás javára módosulnak a beiskolázási számok Háromszéken

Háromszéken a következő tanévben a szakoktatásra fektetik a hangsúlyt az elméleti oktatással szemben – mutatott rá kedden Keresztély Irma a beiskolázási számokat ismertetve. A főtanfelügyelő szerint az általános iskolák végzősei számára felkínált helyek közel 57 százalékát szakközépiskolai, illetve a jövő tanévtől visszavezetett három éves szakmunkásképző osztályokba kínálják.

Az öt évvel ezelőtt megszüntetett szakiskolai oktatás vezetett ahhoz, hogy a szülők az elméleti líceumokba irányították gyerekeiket, de sokaknak nem sikerült leérettségizniük, véli a főtanfelügyelő.  Háromszéken a jövő tanévben 1969 diák végez az általános iskolával, és iratkozhat be líceumi, szaklíceumi vagy szakiskolába. Ez az eddigi legkisebb diáklétszám, hiszen addig minden évben 2000-nél több tanuló volt a nyolcadik osztályokban, mondta Keresztély Irma, aki szerint még két-három évig tart ez a mélypont.

A főtanfelügyelő hozzátette: az iskolaigazgatókkal egyeztetve készítették el a 2014-2015-ös tanév beiskolázási tervét, és hosszas vita után tudták ezt a szakoktatás irányába elmozdítani. Ez szerint a következő tanévben 24 elméleti osztályt indítanak, művészeti, felekezeti és pedagógiai szakokon további 7 osztály indul.

Emellett 15 osztály lesz szaklíceumban illetve 24 osztálynyi gyereket fogadnak a szeptembertől újrainduló három éves szakiskolákban. Az ide bejutó diákok alanyi jogon kapnak majd a havi 200 lejes szakképzési ösztöndíjat. A sepsiszentgyörgyi Kós Károly iskola például az elmúlt évek gyenge érettségi eredményeit elemezve arra jutott, hogy kizárólag szakiskolai osztályokat indít szeptembertől.

Keresztély Irma szerint elemezték a munkaerő-piaci igényeket, és az alapján indítanak szakmai oktatást, így Háromszéken a legtöbb helyet mezőgazdasági, építészeti, faipar, konfekcióipari ágazatokban és a szolgáltatások terén indítják. 

Kimaradt?