Elhalasztották az iskolahálózat átszervezését Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön elhalasztották az iskolahálózat átszervezéséről szóló döntést, jelentette be Sztakics Éva. Az alpolgármester szerint levették az önkormányzat csütörtöki ülésének napirendjéről az iskolahálózat átszervezéséről szóló határozat tervezetet, mivel a pedagógusok és szülők részéről nagy az elégedetlenség.

A tervezetet újratárgyalják és megpróbálják a lehető legjobb megoldást találni. Erre az ad lehetőséget, hogy az oktatási minisztérium meghosszabbította a 2014-2015-ös iskolai évre érvényes iskolahálózat átszervezési tervének benyújtási határidejét. Sztakics Éva szerint még három hét áll rendelkezésükre, hogy újraelemezzék az érintettek javaslatait.

Tény azonban, hogy a meglévő iskolahálózatot át kell szervezni, mert túl sok osztály működik alacsony diáklétszámmal, és ezek anyagilag nem fenntarthatóak. Sztakics Éva szerint a Nicolae Colan és Ady Endre általános iskolákban egy osztály átlag diáklétszáma 16,5 illetve 18,5 holott legkevesebb 24 tanulóval kellene működnie egy osztálynak.

Az önkormányzat tervezete szerint a Nicolae Colan iskolában felszámolnák a magyar és román tannyelvű gimnáziumi osztályokat, a diákokat az Állomás negyedi, Ady Endre iskolába helyeznék át. Ez ellen azonban tiltakoznak a pedagógusok és a szülők is, mert elmondásuk szerint a jelenlegi tanintézmény jobb körülményeket biztosít, mint az Állomás negyedi iskola.

Keresztély Irma főtanfelügyelő a folyamatosan csökkenő diákszámmal magyarázza a problémát. Rámutatott, hogy 1998-ban még 48000 tanuló volt Háromszéken, idén pedig – 15 évvel később - már csak 35800-an vannak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?