Májusban lesz a II., IV. és VI. osztályosok szintfelmérője

A május 6–29. közötti időszakban fognak zajlani az országos felmérések a másodikos, negyedikes és hatodikos tanulók számára – tájékoztatott az oktatási minisztérium. A Mediafax szerint az oktatási tárca két felmérési szessziót jelölt ki, a másodikat azon gyerekek számára, akik az elsőről megalapozott indokkal hiányoztak. A jegyek nem kerülnek be a naplóba.

Az oktatási minisztérium www.edu.ro honlapján csütörtökön közzétettek értelmében a felmérés első szessziójára május 6–15., a másodikra május 20–29. között kerül sor. Május 6-án a másodikos tanulók író-olvasó képességeit mérik fel román nyelvből, május 7-én anyanyelvből, 8-án pedig matematikából. A negyedik osztályosok tudásának felmérése május 13-án zajlik román nyelvből és anyanyelvből, május 14-én matematikából. A hatodikosok tudását május 14-én mérik fel román és anyanyelvből, illetve kommunikációból, május 15-én matematikából és tudományokból.

A második felmérési szesszióban a második osztályosok május 20-án esnek át a felmérőn román nyelvből, május 21-én anyanyelvből és 22-én matematikából. A hatodikosok május 27-én esnek át a felmérőn nyelvből és kommunikációból, május 28-án matematikából és tudományokból, a negyedikesek pedig május 28-án román nyelvből és anyanyelvből, május 29-én matematikából.

A tételeket az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ dolgozza ki, azok megfelelnek az érvényben levő tanterveknek – tájékoztat az oktatási tárca.

„Ezek a felmérések nem mostani találmányok, már a 2011-es tanügyi törvényben is szerepelnek. A tanulók felkészültségét akarjuk ellenőrizni, és lehetőséget akarunk nekik nyújtani, hogy hozzászokjanak az ilyen jellegű felmérésekhez” – nyilatkozta Remus Pricopie oktatási miniszter.

A miniszter szerint ezekkel a szintfelmérőkkel „az egész rendszer felmérésére” törekednek, hogy hat év múlva, amikor be kell vezetni a PISA-teszt jellegű vizsgákat, a most másodikos osztályos tanulók számára már megszokott legyen ez a fajta felmérés.

„A vizsgatételek modelljeit közzé fogjuk tenni a minisztérium internetes honlapján” – mondta még Pricopie.

A felméréseken kapott jegyeket nem vezetik be a naplóba, de értesítik azokról a szülőket. A teszteket más iskolákból érkezett pedagógusok javítják ki.

Kimaradt?