Lázadás az Oltchim vállalatnál – az igazgató lemondott

Beadta a felmondását az ország legnagyobb vegyipari vállalata, a Râmnicu Vâlcea-i Oltchim vezérigazgatója, Constantin Roibu, aki 21 éve vezette a privatizáció előtt álló kombinátot. Hasonló lépésre szánta el magát a gyár további 16 igazgatója is.

Távozásukat az Agerpres által idézett közleményük szerint országos ipari privatizáció hatóság (OPSPI) elnöke feltételül szabta azért, hogy az Oltchim alkalmazottai kapják meg a fizetésüket és a vállalatban folytatódhasson a termelés.oltchim

A román államnak jelenleg 54 százalékos részesedése van az Oltchimben. A Ponta-kormány a Nemzetközi Valutalapnak írt szándéklevélben vállalta, hogy teljes egészében privatizálja a vállalatot. A miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette, hogy két nagy cég is érdeklődik az Oltchim iránt.

Tiltakoznak az alkalmazottak

A vegyipari kombinát jelenleg súlyos anyagi gondokkal küszködik. Óriási összeggel tartozik az áramszolgálatónak, a 3400 alkalmazott pedig két hónapja nem kapott fizetést.

Az Oltchim dolgozóinak egy része szerdán spontán sztrájkba lépett; 300 alkalmazott az utcára vonult, arra panaszkodva, hogy a kormány cserbenhagyta őket. Azt követelték, hogy Victor Ponta miniszterelnök személyesen álljon szóba velük.

A kormányfő az üzente a sztrájkolóknak, hogy gondjaik megoldódnak. Megígérte, hogy Liviu Pop társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Râmnicu Vâlceára látogat.

Kimaradt?