Februártól már nem bűncselekmény a prostitúció Romániában

Februártól a prostitúció már nem lesz bűncselekmény Romániában. Jelenleg három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a hamarosan hatályba lépő új büntető törvénykönyv szerint viszont egyszerű szabálysértés lesz, amelyért csak pénzbírság szabható ki – emlékeztet pénteki cikkében a Népszabadság.

A kerítésért továbbra is börtön jár: a törvénysértők akár tizenöt évet is ülhetnek. Jogászok szerint a változtatással az a gond, hogy miközben dekriminalizálja, nem legalizálja a prostitúciót. Vagyis elmaradnak azok a pozitív hatások, amelyeket a legalizálás mellett érvként fel szoktak hozni (egészségügyi kontroll, az emberkereskedelem visszaszorulása stb.), miközben megoldást nem jelent semmire.

2010-ben Silviu Prigoana, az akkor kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PDL) egyik képviselője nyújtott be törvénytervezetet a prostitúció legalizálására. A kabinet a többi között az emberkereskedelemre vonatkozó nemzetközi egyezményekre hivatkozva utasította el a kezdeményezést. A legnagyobb súllyal azonban a Román Ortodox Egyház ellenkezése esett a latba. A csaknem kilencven százalékban ortodox Romániában kevés politikus mer szembemenni az egyház álláspontjával.

„Sem a prostitúció legalizálása, sem az ügyfelek büntetése nem megoldás – magyarázta a lapnak Iana Matei, az emberkereskedelem letöréséért küzdő Reaching Out elnevezésű szervezet elnöke. – Ezt fejlett nyugati országok példája is mutatja. Németországban legális a prostitúció, miközben Svédországban az ügyfeleket is keményen büntetik. Ennek ellenére mindkét ország a nemzetközi emberkereskedelem kedvelt célpontja”. Hozzátette: önmagában a törvény nem elégséges eszköz.

Kimaradt?