Már jövőre bevezetik a differenciált érettségit?

Az oktatási miniszter azt szeretné, ha már jövőre differenciált módon vizsgáznának a diákok az érettségin. Ezt Ecaterina Andronescu kedden is megerősítette a szenátus oktatási szakbizottságának ülésén, amelyen a honatyák megvitatták a javaslatot, ám nem szavaztak róla.

Belépő a munkaerőpiacra

A minisztérium elképzelései szerint a szakközépiskolás diákok a tanintézményük profiljának megfelelő tantárgyakból vizsgáznának, számukra úgynevezett szakmai érettségi bizonyítványt állítanának ki.

A differenciált érettségi a tanügyi törvényben is szerepel, ám bevezetését csak 2016-tól írja elő a jogszabály. Ecaterina Andronescu azt szeretné, ha parlament módosítana a törvényen, ezért terjesztette a javaslatot a szenátus oktatási szakbizottsága elé.

A miniszter szerint szakmai érettségi bizonyítvány a diákok „belépője" lenne a munkaerőpiacra. „Ez a típusú érettségi azoknak felel meg, akik nem akarnak továbbtanulni. Ám ha ezt a bizonyítványt megszerzik, akkor könnyebben találnak munkát" – érvelt a testület keddi ülésén Andronescu.

Gyakorlati vizsga is lenne

A tárcavezető tájékoztatása szerint a szülőkre és a diákokra bíznák azt, hogy melyik típusú érettségin kívánnak levizsgázni: az úgynevezett országoson, vagy a szakmain. Mint mondta, a két típusú érettségiben csak a román nyelvi, az idegen nyelvi és az informatikai képességeket felmérő szóbeli vizsga lesz a közös.

Az elképzelések szerint a szakmai érettségit választó diákoknak a három kompetenciavizsga mellett a szakjuknak megfelelő gyakorlati – írásbeli és szóbeli – vizsgát is le kell tenniük a diploma megszerzéséért. Ezzel a diplomával azonban nem felvételizhet egyetemre. A diák utóbb megszerezheti az országos érettséginek megfelelő oklevelet is, ha lerakja a különbözeti vizsgákat, és így továbbtanulhat.

Markó is támogatja

A bizottsági ülésen jelen lévő Markó Béla szenátor, oktatásért felelős volt kormányfő-helyettes felkarolta a miniszter javaslatát.

„Nem tartom igazságosnak, hogy elvegyünk négy évet a diák életéből, ha nem sikerül az érettségije. Egyetértek a differenciált érettségivel" – mondta a szenátor.

Kimaradt?