Érdekes vendégeket hozhat a madáretető

A tartós fagyok beálltával, a tél érkezésével fokozottabban oda kell figyelnünk a madarainkra és ilyenkor már elkezdhetjük a madarak etetését is – tanácsolják a természetvédők és az ornitológusok. Aczél-Fridrich Zsuzsanna, a Milvus Csoport ornitológusa a maszol.ro-nak elmondta, városi környezetben sokkal fontosabb a téli madáretetés, hisz a fogyatkozó természetes élőhelyek következtében sokkal kevesebb táplálkozó területük marad a madaraknak a szabadban. Viszont figyelmeztet: a tavasz beköszöntével az etetést szigorúan abba kell hagyni!

Mint megtudtuk, a Milvus Csoportnál minden ősszel nagyon sok telefonhívást kapnak az itt maradt gólyák kapcsán. Fontos tudni, hogy amennyiben nem sérültek és közeledésünkre elrepülnek, akkor nyugodtak lehetünk, nem kell aggódni a gólyák téli túlélése miatt. Nagyon változatos a táplálékuk, így többek között egereket, pockokat is esznek, amelyet télen is bőségesen találnak a szántókon, mezőkön.

„Természetesen, ha olyan fajról van szó amelyik nem tud táplálékot találni magának a tél folyamán - ezek általában a rovarevők -, akkor inkább a segítségünkre szorulnak” – hívta fel a figyelmet az ornitológus, és hozzátette: ilyen esetben lehet a Rehabilitációs Központunkhoz vagy a Vets4Wild Egyesülethez fordulni.

Aczél-Fridrich szerint ennél nagyobb gondot okoz az itthon telelő madarak legyengülése, a hosszantartó hidegek, esőzések, havazások megnehezítik a táplálékszerzést így minden télen nagyon sok legyengült ragadozó madárért telefonálnak be az egyesülethez.

A hattyú, sirály olyan madarak, amelyeknek az életmódja, táplálkozása vízhez kötött, téli időszakban felkeresik azokat a területeket ahol a folyó, tó nincs teljesen befagyva és ott keresnek táplálékot. A télen látott sirály, hattyú vagy bármilyen vízimadár nem feltétlenül jelenti azt, hogy „itt maradt”, nem tud elvonulni. Ha viszont befagynak a vizek és a vízimadár ott marad, akkor valószínűleg valamilyen repülési problémája van, ilyenkor föltétlen értesíteni kell az egyesületet.

Az északról érkező madárfajok a zordabb időjárás elől menekülve, táplálékkeresés gyanánt jönnek délebbre. Hasonló a keresztcsőrű, ez a madár Észak-Európában és magas hegyvidékeken költ. A pintyfélék, mint a téli pinty, zöldike, zsezse bejárnak a téli etetőkre, a csonttollúk, fenyőrigók pedig a bogyókat kedvelik, ezért őket csipkebokrokon, galagonyán, kökényen figyelhetjük meg. Gyakran bejárnak a városokba is, például az ostorfák termését fogyasztani. Északról sok vízimadár és ragadozómadár is érkezik Romániába, de nagyrészük nem Erdélyben telel, hanem az ország enyhébb klímájú részein.

Amikor a téli madáretetésről van szó, néhány fontos szabályt be kell tartani. A madáretetőt olyan helyre akasszuk ki, oda szereljük fel, ahol a madarak könnyen felfedezik és macskák számára nem elérhető – mutatott rá a szakember. Tehetünk bele olajos magvakat, például napraforgómagot, de jól figyeljünk oda, nehogy a kereskedelemből származó sózott napraforgót tegyük ki a kis szárnyasoknak. Továbbá a dióbelet, állati zsiradékot is szeretik a madarak. „Ha az utóbbit összekeverjük magokkal, készíthetünk madárkalácsot amit hasonlóan kiakaszthatjuk a fára és finom csemege a madarak számára” – mondta Aczél-Fridrich és hozzátette, kenyeret sohasem szabad adni a madaraknak, ezzel csak ártunk nekik!

Nagyon fontos a madáretetés folyamatossága is. Ha elkezdtük etetni a madarakat, akkor biztosítanunk kell számukra a napi táplálékot, így mindennap fel kell tölteni az etetőket.

Nagyon sokféle madáretető létezik, viszont egyszerű hozzávalókból mi is készíthetünk otthon. A legismertebb példa a PET palackból készített madáretető. Általában a legfontosabb, hogy fedett legyen, ne ázzon el a táplálék az etetőben. Mindenképp olyan magasságra és olyan helyre legyen kitéve, hogy a macskák számára ne legyen elérhető. A tömbházban lakók sok madárfajt megfigyelhetnek, ha madáretetőt helyeznek ki például az erkélyükre. Lehet egy kistányérba magot tenni, vagy palackból készített etetőt, zsírból készített golyót fel lehet akasztani az ablak szélére, és pompás időtöltés megfigyelni a madarakat, mint előbb felfedezik, majd később szokásukká váltják az etetőnk felkeresését.

„Amennyiben van macskánk és madarakat is szeretnénk etetni, nagyon fontos elővigyázatosnak lenni” – hangsúlyozta a szakember. Sokan csengőt tesznek a macskák nyakába, hogy a madarak idejében elmenekülhessenek. Ha kertünk is van, magasra függesszük fel az etetőt, lehetőleg a macskák számára elérhetetlen ágra. Még biztonságosabb, ha az etetőt bokor közelébe helyezzük ki, így a madaraknak is van hova menekülni támadás esetén.

Kimaradt?