Hargita megyében saját kézbe vennék a természetvédelmi területeket

Jóváhagyták az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjából finanszírozott, Hargita megye biodiverzitásának megőrzését célzó projekt finanszírozási szerződésének megkötését Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén, december 20-án. Ez közel 24 millió lej értékű költségvetést jelent, amelyből közel 22 millió lej elszámolható.

A megyei egységesítő rendszer az élővilág sokszínűségének megőrzéséért – a természetvédelmi területek integrált, participatív és egységes kezelési tervének megvalósítása Hargita megyében elnevezésű pályázat révén egységes kezelési tervet dolgoznak ki a megye csaknem összes természetvédelmi területére, miután biológusok felmérik az élővilágot. A kezelési terv elkészítésén kívül információs központokat hoznak létre, amelyekben a védett területek növény- és állatvilágáról tájékoztatják az érdeklődőket, valamint arról, hogy milyen szabályok érvényesek ezeken a területeken. A projektvezető Hargita Megye Tanácsa, partnerei a védett területek gondnokai: közbirtokosságok, erdészetek, egyesületek.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy a projekt annyira fontos a megye számára, hogy ha nem lenne ez a pályázati lehetőség, akkor a megyei tanácsnak saját költségvetéséből is meg kellene valósítania. A határidő 2015. december 15., két év áll rendelkezésre a projekt gyakorlatba ültetésére. Tizennyolc területről van szó, ebből tíz országos védettségű, nyolc pedig Natura2000-es. Az érintett önkormányzatok: Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Etéd, Gyergyócsomafalva, Korond, Madéfalva, Románandrásfalva, Székelykeresztúr és Szentegyháza.

Az év utolsó tanácsülésén a fentiek mellett elfogadták Hargita megyének a 2014–2020 közötti időszakra szóló Környezetvédelmi Helyi Cselekvési Tervét, valamint a Lövéte községhez tartozó Somkőháta település villamosításának megvalósíthatósági tanulmányát is.

A tanácsülést a gyergyóvárhegyi elhelyezőközpont gyerekeinek karácsonyi előadása zárta.

Kimaradt?