A rendőrség figyelmeztet: az illegális petárdázást büntetik

A pirotechnikai eszközök használata csupán december 31-én és január elsején engedélyezett, a 126/1995-ös törvény értelmében. A pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó előírás megsértése bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő börtönnel büntethető – emlékeztet a Mediafax.

Az ilyenkor használatos pirotechnikai eszközöket két kategóriába sorolják: 1-es kategóriába tartoznak a nem veszélyes, elhanyagolható hanghatással bíró eszközök (csillagszórók, szikrázó gyertyák, szikrakoszorúk, minifáklyák, mininapok, tűzgyűrűk és szatellitek), míg a 2-es, 3-as és 4-es kategóriába tartoznak a szórakoztató pirotechnikai eszközök, melyek nem megfelelő használata életveszélyes is lehet.

Az érvényben levő törvények szerint, a közbiztonság és a környezet védelmében tilos a 2-es, 3-as és 4-es kategóriába tartozó szórakoztató pirotechnikai eszközök tartása, forgalmazása és használata magánszemélyeknek.

Az 1-es kategóriába tartozó eszközöket is csupán a 16. életévüket betöltött személyek használhatják. Ugyanakkor jó tudni, hogy a pirotechnikai eszközök jogtalan birtoklása, használata, illetve eladása bűnténynek számít. Jelentős pénzbírság vagy éppen szabadságvesztés szabható ki tettenérés esetén.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy a balesetek megelőzése érdekében használják megfelelően és csak a megszabott időben az engedélyezett pirotechnikai eszközöket. A következő két hétben fokozottabban ellenőrzik majd a piacokat, árusokat, az illegálisan forgalmazott pirotechnikai eszközöket elkobozzák és pénzbírsággal sújtják azokat, akik így kereskednek, de esetenként börtönbüntetést is kaphatnak.

Kimaradt?