Csak engedéllyel lehetne ezentúl szekerezni Háromszéken?

Engedélyhez kötné a szekerezést a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Egy közvitára bocsátott helyi tanácshatározat rámutat: a szekerezők többnyire nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal, de esténként kivilágítatlanul közlekednek „állati vontatóerős” járműveikkel, és nagyon sok balesetet is okoztak.

Az önkormányzat jövő esztendőtől drasztikus korlátozásokat vezetne be a szekeresek számára, a határozattervezet szerint csak akkor szabadna közlekedniük, ha előzetesen engedélyt kérnek a polgármesteri hivataltól, amely csak mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási célra illetve megemlékezéseken, sport-, turisztikai és vásári rendezvényeken hagyja jóvá a szekerek közlekedését, vagyis nem lehetne csak személyszállítási céllal közlekedni szekérrel.

A tervek szerint a polgármesteri hivatal városgazdálkodási irodája által kibocsátott engedélyek birtokában is csak előre meghatározott útvonalon, 6 és 20 óra között lehetne Sepsiszentgyörgyön szekérrel közlekedni. A járműben lennie kell lapátnak és seprűnek, amellyel a tulajdonosok összegyűjtik az állatok piszkát, és kosarat kell tartsanak a takarmánynak.

A szekeresekre vonatkozó határozattervezet büntetéseket is előír, ez szerint magánszemélyeket 100 és 300 lej közti összegre, jogi személyeket 200 és 600 lej közti összegre bírságolhatnak szabályszegés esetén, de a járműveket is elkoboznák. Azt 15 napon belül válthatná ki a tulajdonos napi 200 lejes illeték ellenében, amely tartalmazza a szállítás, tárolás és őrzés költségeit. Ha az elkobzott szekeret nem váltják ki, az-az önkormányzat tulajdonába kerül, amely értékesítheti.

A szekerezésre vonatkozó tervezetet január 21-ig lehet véleményezni, utána szavaz róla az önkormányzat.

 

Kimaradt?