Marosvásárhely visszakapja a Félsziget Fesztivált

Visszaköltözik Maros megyébe a Félsziget Fesztivál. A döntést rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be Ciprian Dobre, Maros Megye Tanácsának elnöke és Kelemen Márton, az RMDSZ tanácsosi frakciójának vezetője, miután szerda este egyeztettek a Félsziget márkanév tulajdonosával.

„A Félsziget hazatért. A Félsziget visszatért Marosvásárhelyre, Maros megyébe. Tíz éven keresztül a Félsziget körül forgott főleg az ifjúság számára a kulturális élet a megyében és nemcsak. Az, hogy sikerült közös megegyezés révén hazahozni ezt a fesztivált, nagyon fontos számunkra”- mondta Kelemen Márton frakcióvezető.

Mint ismeretes, a Félsziget fesztivált tíz év után idén, 2013-ban költöztették el Kolozsvárra, azzal érvelve, hogy kinőtte már Marosvásárhelyt. A költözés mögött azonban az állt a beavatottak szerint, hogy Dorin Florea polgármester ellehetetlenítette a rendezvény szervezését.

Ciprian Dobre arra kérte a hatóságokat és civil szervezeteket, hogy támogassák a szervezői munkát. Elmondta: Kelemen Mártonnal közösen hét hónapja küzdenek azért, hogy a Félsziget ismét Marosvásárhelyre kerüljön.

Azt még nem tudni pontosan, hogy a fesztivál helyszínét 2014-ben Marosvásárhely területén, vagy ismét a szomszédos (a megyeszékhellyel összenőtt, de közigazdaságilag különálló) Marosszentgyörgyön jelölik-e ki.

A márkát bejegyző Szepessy Szabolcs a Székelyhon.ro portál megkeresésére elmondta: lejárt a régi szervező csapatnak a szerződése, és egészen biztos, hogy immár nem ez a társaság szervezi meg a 2014-es Félszigetet. A márkanév tulajdonosa hozzátette, hogy a jövő év elején dolgozzák ki a fesztivál visszaköltöztetésének menetrendjét.

Bodor László, a fesztivál főszervezője a maszol.ro-nak azt mondta: a sajtóból értesült a Félsziget Maros megyébe való visszaköltöztetéséről, vele nem egyeztetett senki. Bodor arra számít, hogy az érintett felek a napokban tisztázzák az ügyet, addig nem kívánt bővebben nyilatkozni.

A Félsziget Fesztivál Románia egyik legnagyobb zenei rendezvénye, amely a koncertek mellett számos szórakozási lehetőséget kínál. Marosvásárhelyen különösen szerencsés helyszínt kínált a nagy kierjedésű, több úszómedencével, sportpályákkal ellátott Víkend-telep, valamint a Maros közti terület. Kolozsváron a 2013-as Félsziget fesztivált a Gorbó völgyében szervezték meg, ahol semmiféle természetes vízforrás nem volt. Sokan ennek a számlájára is írják a „kolozsvári” Félsziget kudarcát. A számokat alapul véve Marosvásárhely egyértelműen jobb helyszíne a rendezvénynek, hisz a fesztivál 2011-ben 73 ezer látogatót vonzott, míg 2013-ban a Kolozsvárra költözés után csupán 60 ezren látogattak el a Gorbó völgyébe.

 

 

Kimaradt?