Már nem csökken olyan rohamosan Székelyföld lakossága

Még mindig fogy, de már nem olyan gyors iramban Székelyföld lakossága: nőtt az élveszületések, és csökkent az elhalálozások aránya – derül ki a legújabb demográfiai elemzésekből. A másik örvendetes hír, hogy a három székely megyében nőtt a házasságkötések, ugyanakkor csökkent a válások száma.

Hargita, Kovászna és Maros megye népességének alakulását összegzi Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja 2012 és 2013 első fél évére vonatkozóan Demográfiai mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban címmel. Az időszakos kiadvány célja a három székelyföldi megye hivatalos statisztikai adatainak összegyűjtése, hogy a fontosabb társadalmi-gazdasági folyamatai nyomon követhetővé váljanak.

A legújabb jelentés az élveszületések és az elhalálozások mellett a csecsemőhalandóságot is körüljárja, illetve vizsgálja a házasságkötések és válások számának alakulását is. Az elemzőcsoport munkája az Országos Statisztikai Hivatal és a megyei statisztikai hivatalok által közölt havi kiadványokra és a népszámlálási adatokra alapoz.

A legújabb adatok szerint enyhe növekedés figyelhető meg az élveszületések számát illetően, 2013. első félévében 5.2‰, szemben 2012. első félévével, amikor 5.1‰ volt az éleveszületési ráta.

Az ezer lakosra jutó elhalálozások azonban még mindig meghaladják az élveszületések arányát, ebből adódóan mindkét vizsgált periódusban negatív a természetes szaporulat.

Csökkenés mutatkozik viszont az elhalálozások arányában is. Míg 2012. első felében 6.3 elhalálozott jutott ezer székelyföldi lakosra, addig 2013. első félévében 5.8.

Székelyföldön a népességfogyás enyhülni látszik 2013. első félévében 2012. első feléhez viszonyítva, erre utal a negatív természetes szaporulat mérséklődése. Míg 2012. első felében az ezer főre vetített élveszületések és elhalálozások különbsége -1.2‰ volt, addig 2013. első félévében ez az érték -0.6‰.

2013. első félévében mindhárom székelyföldi megyében több házasság köttetett, mint előző év ugyanazon periódusában. Székelyföld szinten 6.9%-al több házasságot kötöttek 2013. első félévében, szemben 2012. első felével.

Örvendetes módon a házasságkötések számának növekedésével ellentétben a válások aránya csökkent a vizsgált periódusokban. 2013. első félévében 10.3%-al kevesebb válást jegyeztek a székelyföldi megyékben, mint előző év ugyanazon periódusában.

A kimutatás Hargita Megye Tanácsának honlapján tanulmányozható.

 

Kimaradt?