Kolozsvár kezet fogott a szerencsi németekkel

A sajtó képviselői előtt írták alá kedden délelőtt azt az egyezményt, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzata között született meg.

A megállapodás Tonk Márton, a Sapientia Természettudományi és Művészeti Karának dékánja és Árvay Attila, Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke beleegyezésével született meg, amely előbbi értékelése szerint több szempontból is előremutató. Egyrészt az új nemzetpolitikai irányt jelzi, a Kárpát-medencén belüli hálózat kiépítését, másrész két kisebbséget, az erdélyi magyarokat és a magyarországi németeket köti össze.

Fontos az is, hangzott el, hogy Bocskai István örökségét mindkét fél ápolja, hiszen a Sapientia róla elnevezett Bocskai-házában született 1557-ben, 1605-ben pedig a szerencsi országgyűlésen koronázták meg. Árvay Attila elmondta, mostanáig elsősorban Németország felé nyitottak, a nyugati országból két testvértelepülési kapcsolatot építettek ki, most azonban az erdélyi magyarok felé is orientálódnak.

Egy széleskörű együttműködésről van szó, amely Bocskai személye mellett egy másik közös pontot is érint. A málenkij robotról van szó, a szovjetek ugyanis Kolozsvárról – mint azt Murádin János adjunktus elmondta, az akkori hatvanezer lakosból ötezret, ráadásul mind magyart – hurcoltak el kényszermunkára, magyarországi németeket úgyszintén. A témában egyébként számos kutatás és konferencia születik, hiszen 2014-ben a tragédia hetvenedik évfordulójára készülnek.

Kimaradt?