Jövő évtől betiltanák az autóstopot Romániában

Az autóstoppolás betiltását fontolgatja a kormány egy közvitára bocsátott jogszabálytervezetben. E szerint a stoposok nehezítik a szállítási cégek megélhetését és akadályozzák a közúti forgalmat.

A tervezet a Szállítási Minisztérium honlapján jelent meg. Az indoklások szerint az alkalmi utazás, mint jelenség „mélységesen érinti az engedélyezett szállító cégek tevékenységét és a konkurenciát, csökkentve az állam bevételét is, amit a szállításból származó adókból nyerhet”.

Az elképzelés szerint ezer és ötezer lej közötti bírsággal sújtják az út szélén stoppolókat, de azokat a sofőröket is, akik felveszik az alkalmi utasokat. Az utakon pedig rendőrök fognak járőrözni civil autóval, hogy tetten érjék és megbüntessék az alkalmi járművel utazni vágyókat. 

Ha a tervezetet elfogadják, Románia az egyetlen ország lesz egész Európában, ahol az autóstoppot törvény tiltja. A stopolást csak az autópályákon tiltják világszerte. Az alkalmi utazásnak valóságos kultúrája van, nemcsak a fiatalok, kalandos kedvűek és kisjövedelműek utazási lehetősége, hanem számos művészi alkotás ihletője is volt a közlekedés történelmében.

Kimaradt?