Meteorológusok: nem lesz idén fehér a karácsony

Szokatlanul meleg lesz az ünnepek idején – figyelmeztetnek a hírtelevíziók által idézett meteorológusok, akik szerint karácsonykor messze elkerüli Romániát a fagy és a havazás. December 16-29. között a hőmérséklet magasabb lesz, mint az időszaknak megfelelő sokéves átlag, és többfelé esni fog az eső.

Bánságban és a Körösök mentén csütörtökig akár 5 fokig is felmelegedhet a levegő, az éjszakai hőmérségletek pedig legfennebb mínusz 4 fokig csökkennek. Karácsonykor sem lesz fagy, napközben 2 fok körül alakul a levegő hőmérséklete, éjszaka -3 fok is lehet. Csapadékra csak karácsony után lehet számítani, esőzés formájában. A két ünnep között enyhe felmelegedést jósolnak.

A Partiumban valamivel téliesebb hangulat lesz a következő időszakban, de itt sem lehet havazásra számítani. A karácsony előtti héten akár -7 fokig is lehűlhet a levegő éjszaka, majd a két ünnep között -3 és -5 fok között alakul a hőmérséklet.

Erdély központi részében és a Székelyföldön napközben pozitív hőmérsékleti értékeket jósolnak a meteorológusok, a héten 0 és 4 fok között ingadozik majd a hőmérséklet, karácsony első napján pedig már 1 fok lesz, és tovább melegszik a levegő. Az elkövetkező két hétben itt sem süllyed a hőmérséklet mínusz 7 fok alá, a leghidegebb éjszakákon sem. Csapadék alig lesz, az is jobbára a két ünnep között, eső és havaseső formájában.

A hegyekben is hasonlóan alakul az időjárás, ám itt néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletre kell számítani, mint az alacsonyabban fekvő területeken. Ezen a hétvégén nappal -3-ról akár 4 fokig is felmelegedhet a hegyvidékeken a levegő, ám éjszaka akár -9 fok alá is lehűlhet. Szombattól kiegyenlítődnek a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbségek. 

Kimaradt?