Reszkettek a szatmári boszorkányok Luca-napján

Luca-napi megemlékezést tartottak szombaton a szatmárnémeti Filharmónia díszes nagytermében a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület és a Művészeti Líceum közös rendezésében.

A bemutatott színes program keretében elsősorban kisiskolások elevenítették fel a jeles naphoz kapcsolódó néphagyományokat, mint amilyen a Luca-szék készítés vagy a házak megvédése a rossz szellemektől és boszorkányoktól. Ez utóbbiaktól úgy is, hogy elzártak minden seprűt, ne legyen min lovagoljanak a boszorkák, csupán egyet hagytak meg, azt is a színpadon elijesztésül, hogy oda se tehessék be a lábukat. Továbbá tréfás mondásokkal kívántak bő termést és nagy állatszaporulatot, s megannyi versikével óvták a közönséget minden bajtól, kísértetnek öltözve figyelmeztettek, hogy az év legrövidebb napjának éjszakáján legyen minden jól bezárva. Persze, az ilyenkor szokásos időjóslás sem maradt el.

A gyermekek nagy élvezettel játszották szerepüket, erre alapozva mondta Bertók Béla zenetanár, a hagyományőrző egyesület elnöke, hogy jövő ilyenkor más Luca-napi szokásokat is bemutatnak a nagyérdeműnek.

Kimaradt?