Honnan lesz karácsonyfájuk a csíkszeredaiaknak?

Míg a kétezres évek derekán a Hargita Megyei Erdőigazgatóság majdnem 210 ezer hektárról akár 20 ezer darab fenyőfát is kitermelt karácsony előtt, addig manapság már 1000 darab fenyőt sem vágnak ki. Ennek részben az az oka, hogy a visszaszolgáltatások után csak 20 ezer hektár erdő maradt az erdészet tulajdonában, illetve további 70 ezer hektár magánterületet adminisztrálnak.

“A szigorú törvény szerint a tisztítóvágásból származó, jó állású tűlevelűeket értékesítjük, amelyek másfél, maximum két méter magasak” – mondta el Miklós István termelési felelős, erdőmérnök a maszol.ro-nak, és hozzátette, a kivágható fenyők nagy részét az alkalmazottaknak adják a kollektív munkaszerződés alapján.

Ezen felül esetleg a megye északi részében: Tölgyes, Borszék, Maroshévíz környékén marad fölös fa, amelyet piacra lehet dobni, körülbelül 20 és 30 lej közötti áron. Az eladásra szánt fákra tíz éve a törvény szerint karácsonyfa zárjegyet tesznek, melyet időben megrendeltek a bukaresti központi nyomdából.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség munkatársa, Szabó Szilárd lapunknak elmondta, hogy a beerdősödött legelőkről kitermelt fenyőfákra a 410/2008-as rendelet szerint ugyanúgy engedély kell tőlük, mint a gombára, erdei gyümölcsre. Ám idén rendkívül kevés engedélyt igényeltek, mondhatni elhanyagolható számban. Véleménye szerint ennek oka a külföldről behozott karácsonyfa.

Hargita megyében a magánkézben lévő Zetelaka-Libán Erdőgondnokság szakirányítása alá tartozik az egyik, kizárólag karácsonyfának szánt ültetvény. Itt 4,5 hektáron termelik az ünnepre szánt tűlevelűeket. Tíz éve ültették az első fákat, és az évek alatt kéthektáros forgót állítottak be. Tavalyelőtt vágták ki az első fehér- vagy jegenyefenyőket. Sándor Alpár, a gondnokság vezetője elmondta, idén, a munkatársaknak szétosztott fenyőkön felül körülbelül 1500 darabot fognak elárusítani, de nem viszik messzire, ezeket helyben, a zetelaki piacon eladják.

“Én úgy látom, hogy a székelyföldi erdőtulajdonosok nem látnak nagy üzletet a karácsonyfának termelt fenyőben, inkább megvárják, amíg megnő harminc méteresre, és akkor értékesítik” – fogalmazott Sándor Alpár. Ő egyébként a földlabdás karácsonyfa mellett teszi le a voksát.

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere rámutatott: megszűnt az az idő, amikor utcasarkokon, tereken, tetszőleges helyszíneken lehetett karácsonyfát kapni. Ma már szigorúan szabályozva van, mit, hol és hogyan lehet árusítani. Hargita megye székhelyén a biztos pont, ahol fenyőfát kaphatunk, az a városi piac.

Graur Adrian, a csíkszeredai piac gondnoka arról tájékoztatott minket, hogy körülbelül a következő hét elejére várják az első fenyőfa árusokat. Ám szigorú feltétele van az eladásnak, ellenőrzik, és be sem engedik azt, akinek nincsenek meg a számmal és bélyegzővel ellátott, megfelelő papírjai a fák forgalmazásához. “Úgy képzeljék ezt el, mint a fülszámot a tehenek vagy a juhok esetében. Ha ez nincs meg, a termék nem adható el, törvénytelen” – magyarázta a piacgondnok. “Jó, ha a vevő maga is tájékozódik, mert úgy tudom, tőle is kérhetik a fa zárjegyét. Nem hiányzik senkinek, hogy miközben boldogan cipeli hazafelé a fát az ünnepre, egy jó kis büntetést a nyakába varrjanak, mert nem tudja igazolni, hogy honnan származik” – tette hozzá.

Megkerestük a Garden proiectet, a dísznövények kis- és nagybani forgalmazásával foglalkozó felcsíki céget, hogy tájékozódjunk a konténeres fenyőfák árairól. Angi Attila kertészmérnök elmondta, idén először nem árulnak földlabdás fenyőt.

Szerinte az emberek nagy része itt még nincs felkészülve, hogy kezelni tudjon egy edényes, élő fát. „Nagyon sok reklamáció érkezett hozzánk az ünnepek lejártával illetve tavasszal, hogy betegeskedik a fa. Hát persze, mivel nem jól kezelték. Karácsonykor beviszik a 22-23 C fokos szobába, aztán meg kirakják a mínusz 20 fokra” – magyarázta a cégvezető. A fa bent a fűtött lakásban úgy érzékeli, mintha tavasz lenne, beindul a nedvkeringése, rügyezni kezd, majd kint a kemény mínuszban lefagynak a hajtásai. Utána már nem sok esélye van, hogy megmaradjon.

A romániai barkácsboltokban és webáruházakban már novemberben megjelentek az import fenyők: jobbára földlabdás- vagy konténeres fenyőkről beszélünk, amelyeket kertbe lehet ültetni. Ezeknek az ára méret alapján 70 és 600 lej között váltakozik, de a vágott fenyő is jóval drágább, ha külföldről hozzák, mint a hazai.  A kereskedők műfenyőt is áruba bocsátanak, ezeket már 2-300 lej körül meg lehet vásárolni 1-2 méter magasságig, ám mérettől függően ezekért is elkérnek akár 550 lejt is. A romániai vásárlóközönség kedveli ezeket a termékeket – mutat rá az rtv.net -, mivel egyszeri befektetésről van szó, amit aztán évekig használhatnak az ünnepekkor. 

“Ünnepekkor nagy a lelkesedés, utána meg jön a csodálkozás. Az élő fával törődni kell, azzal nem annyi a tennivaló, hogy feldíszítem. Nagyon figyelni kell például a hőmérsékletre. A földlabdás fa hosszútávú gondoskodást igényel” – hangsúlyozta Angi.

A jelenlegi helyzet alapján tehát a közbirtokosságokra és a magánerdészetekre számíthatunk, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű fát kínálnak karácsonyra, ám az is igaz, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően országszerte nagyobb mennyiségű fát importálnak külföldről, különösen Dániából és Hollandiából, ahol jó üzletnek, jövedelmező befektetésnek számít ez az ágazat.

Szóval vehetjük az irányt a nagyobb áruházak, bevásárlóközpontok felé, mert ott biztosan lesz karácsonyfa, de külföldi. „Csak akkor miért csupasz a fél Hargita?” – teszi fel a kérdést egy csíkszeredai lakos, és meg is adja rá a választ: „úgy tűnik, nem azért, mert a Kisjézus megszületett”.

Kapcsolódók

Kimaradt?