Kézdivásárhelyen nem zárják be a diáklétszámon aluli iskolákat

A tanügyi törvény által előírt minimális diáklétszám alatt működő középiskolák működésének jóváhagyását fogadták el Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki ülésén – számolt be a 3szek.ro. A Református Kollégiumban és a Bod Péter Tanítóképzőben ugyanis a céhes városban levő öt középiskola közül a törvény által előírt háromszáznál kisebb a tanulólétszám. Erről Bokor Tibor polgármester számolt be, és hozzátette, ilyen esetben az önkormányzatnak jóvá kell hagynia a következő tanévre a tanügyi intézmények további működését csökkentett létszámban.

Jelenleg a Református Kollégiumot 280-an látogatják, a Bod Péter Tanítóképzőbe pedig 293 tanuló jár. A mostani fejkvóta szerint mindkét intézmény zavartalanul tud működni annak ellenére, hogy nincs meg a háromszázas diáklétszám, eddig nem volt szükség nagyobb költségvetés-kiegészítésre. A határozattervezetet a városatyák egyöntetűen elfogadták.

Az önkormányzati képviselők arról is döntöttek, hogy nem eszközölnek módosítást a tanügyi intézmények háza táján, a következő tanévre ugyanebben a formában hagyták jóvá a városban levő iskolák működését.

„Azt tudjuk – mondta Bokor Tibor –, hogy a megyei tanfelügyelőség átszervezésen gondolkodik, de azt is tudni kell, hogy huszonegy megye tanügyi intézményeiben vannak finanszírozási gondok jelenleg. Akadnak olyan iskolák, ahol a diáklétszám jóval meghaladja a kötelező háromszázat, és még fizetésre sem elég a pénzügyi keret, erre példa a Nagy Mózes Elméleti Líceum, ahol közel kilencszáz diák tanul, ennek ellenére az öt középiskola közül itt a legnagyobbak a problémák a tanárok béralapjával” – mutatott rá a polgármester. Ennek fő oka az, hogy a kvótarendszer nem veszi figyelembe a tanárok felkészültségét: ahol sok az egyes fokozattal rendelkező tanügyi káder, sokkal nagyobb összeget kell kifizetni, mint ott, ahol sok a kezdő, fiatal pedagógus. A polgármester szerint a szaktárca eddig minden esztendőben kiegészítette a béralapot, még soha nem fordult elő, hogy év végén ne lehetett volna kifizetni a tanárokat.

Egyelőre Kézdivásárhelyen nem lesz átszervezés, mert ha egy iskolát megszüntetnek, kevés az esély arra, hogy azt a közeljövőben újraindítsák – hangsúlyozta az elöljáró.

Kimaradt?