Helyére rakta a MOGYE rektorát Magyari Tivadar

Magyari Tivadar szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora kicsinyes és csökevényes gondolkodásmódját leplezi le, amikor ilyeneket mond: „a magyar nyelv, kultúra és önazonosság megőrzését elsősorban otthon, a színházban és a könyvtárban kell biztosítani, és nem szakmai vonalon, hiszen a szakmát román nyelven kell megtanulni."

Az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese Leonard Azamfirei keddi kijelentéseire reagált. A rektor értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi rendszert meg akarják változtatni a magyar oktatók úgy, hogy a gyakorlati képzés is magyar nyelvű legyen a magyar tagozatos diákok számára.

,,A magyar nyelv része nem csak az, amit a konyhában, a hálószobában, a színházban beszélünk, hanem része a tudományos, szakmai szókincsünk is” – mondta szerdán Magyari Tivadar. Hozzátette: szerinte ennek kétségbevonásával a MOGYE rektora egy bizarr, gyermeteg nézetet vall valamely nemzeti közösség identitásáról.

„Úgy állítja be a dolgokat, mintha a román egy felsőbbrendű nyelv lenne, szakmai képzésre alkalmasabb, mint a magyar. Ezzel megsérti a magyar közösséget, és a jogvédő, diszkrimináció-ellenes szervezeteknek el kellene gondolkodniuk, hogy foglalkozzanak ilyen és hasonló kijelentésekkel. Ezek is a közösségi identitást kérdőjelezik meg” – fogalmazott Magyari.

A főtitkárhelyettes felszólította a rektort, hogy ne folytasson félreérthető, sértő eszmefuttatásokat a nyelv szerepéről, mert belebukik. „Ha neveltetése és hiányos emberismerete ilyenekre ösztönzi, tartsa meg ezeket az eszméket szűk körben: otthon, a színházban, a könyvtárban – de ott is magában, hogy ne zavarja az ottlevőket” – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?