Elhalasztották a pedagógusok az általános sztrájkot

A jövő évre halasztják a romániai pedagógusok a december 9-ére tervezett általános munkabeszüntetést, amellyel az alacsony bérek ellen akarnak tiltakozni – jelentette be csütörtökön az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint a munkabeszüntetést azért halasztják el várhatóan a tanév második félévére - ami február 10-től június 20-ig tart -, mert november végétől nem volt elég idő arra, hogy a 173 ezer szakszervezeti tag mindegyikének kikérjék a véleményét a munkabeszüntetésről.

A pedagógusok már tüntettek Bukarestben november elején a kormány épülete előtt. Magasabb béreket követelnek, főleg a kezdő tanároknak, hogy vonzóvá váljon a pedagógusi pálya a fiatalok számára. Azt szeretnék, hogy a pályakezdő tanárok bére legalább 50 százalékkal nőjön.

A szakszervezet szerint a halasztás ellenére a tanárok körében továbbra is nagy az elégedetlenség, hiszen a tagság 70 százalékának kikérték már a véleményét, és 50 százalékuk a munkabeszüntetés elkezdése mellett foglalt állást.

Ősszel az egészségügyben dolgozók is tüntettek és sztrájkot helyeztek kilátásba Romániában, de a kormány elfogadta követeléseik egy részét, és megállapodott a tiltakozókkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?